Europoslanci odsúdili Trumpov dekrét zakazujúci vstup do USA
PREHRAŤ

Europoslanci odsúdili Trumpov dekrét zakazujúci vstup do USA

Vysoká predstaviteľka pre zahraničnú a bezpečnostnú EÚ Federica Mogheriniová na pôde EP privítala, že sa dekrét netýka občanov EÚ.
Brusel 1. februára (TASR) – Odmietavé stanovisko k dekrétu amerického prezidenta Donalda Trumpa zakazujúceho vstup občanom siedmich štátov do USA dnes vyjadrila väčšina poslancov Európskeho parlamentu (EP). Vysoká predstaviteľka pre zahraničnú a bezpečnostnú EÚ Federica Mogheriniová na pôde EP privítala, že sa dekrét netýka občanov EÚ.

Väčšina europoslancov označila Trumpov dekrét za arbitrárny a popierajúci základné hodnoty demokratických štátov – slobodu, solidaritu a boj proti diskriminácii.

"Trump bol zvolený a chceme dialóg. Keď Trump hovorí o boji proti nelegálnej migrácii a boji proti radikálnemu islamu, súhlasíme. Plošný zákaz je niečo iné a takéto opatrenia vedú ku xenofóbii," vyhlásil predseda Európskej ľudovej strany Manfred Weber.

Podľa predsedu frakcie socialistov a demokratov Gianniho Pittellu je Trumpov dekrét v rozpore s európskym právnym rámcom a základnými hodnotami. Prezidenta USA obvinil z klamstva a demagógie a navrhol, aby nesmel vstúpiť na územie EÚ, kým je opatrenie v platnosti.

"Toto arbitrárne rozhodnutie vysiela signál, že byť pravým moslimom je v rozpore úlohou vzorného občana Západu, čo hrá do karát extrémistom, ktorí hovoria to isté. Američania si ale Trumpa zvolili a on robí, to čo sľúbil a my to musíme rešpektovať," vyhlásil predseda skupiny Európskych konzervatívcov a reformistov Syed Kamall.

Líder liberálov v EP Guy Verhofstadt považuje Trumpovo rozhodnutie za "čistú diskrimináciu" a podporujúce populizmus a nacionalizmus. Dodal, že zo štátov so zákazom vstupu neprišiel do USA ani jeden terorista.

Šéfku diplomacie EÚ Federicu Mogheriniovú potešilo, že podľa USA sa zákaz netýka občanov EÚ s dvojakým občianstvom. "Nemení to ale naše hodnotenie týchto dekrétov. EÚ sa neobráti chrbtom k nikomu, kto má právo na medzinárodnú pomoc," konštatovala Mogheriniová.

Donald Trump vydal 90-dňový zákaz cestovať do USA pre občanov Iraku, Sýrie, Iránu, Sudánu, Líbye, Somálska a Jemenu. Americký program prijímania utečencov je pozastavený na 120 dní.