Obama: Vzťahy medzi USA a Japonskom neboli ešte také pevné ako teraz
PREHRAŤ

Obama: Vzťahy medzi USA a Japonskom neboli ešte také pevné ako teraz

Prezident USA B. Obama a japonský premiér Š. Abe navštívili v utorok na poludnie miestneho času americkú letecko-námornú základnu Pearl Harbor-Hickam.

Honolulu 28. decembra (TASR) - Dosluhujúci americký prezident Barack Obama vyzdvihol priateľstvo medzi USA a Japonskom, pričom zdôraznil, že vzťahy oboch krajín ešte nikdy neboli pevnejšie. Šéf Bieleho domu to vyhlásil pri príležitosti utorkového stretnutia s japonským premiérom Šinzóom Abem na Havaji.

Obaja štátnici si na tamojšej americkej vojenskej základni Pearl Harbor-Hickam spoločne uctili pamiatku obetí útoku Japoncov spred 75 rokov, ktorý si vyžiadal životy 2403 amerických námorníkov. Abe sa stal prvým japonským lídrom, ktorý toto miesto navštívil spolu s úradujúcim prezidentom USA.

Abe dorazil na Havaj už v pondelok. Obama tam momentálne trávi spolu s rodinou vianočnú dovolenku a prežil tam aj časť svojho detstva. Pred návštevou základne obaja štátnici absolvovali tiež formálne stretnutie na základni Camp H. M. Smith, kde sídli tichomorské velenie americkej armády.

V rokoch, ktoré nasledovali po útoku na Pearl Harbor, uväznili Spojené štáty približne 120.000 Američanov japonského pôvodu v internačných táboroch. V roku 1945 zhodili na Japonsko prvé dve atómové bomby v dejinách - na Hirošimu, kde zahynulo 140.000 ľudí, a na Nagasaki, kde prišlo o život 70.000 osôb.

Viac čítajte tu.