Počítačové hry sa stávajú športom, v Británií otvorili prvé tréningové centrum pre reprezentantov
PREHRAŤ

Počítačové hry sa stávajú športom, v Británií otvorili prvé tréningové centrum pre reprezentantov

Pozrite si video s titulkami.

Bratislava/Londýn 20. júla (TABLET.TV) - V miestnej knižnici v Londýne vo Veľkej Británii otvorili prvé tréningové centrum pre budúcich reprezentantov v počítačových hrách. Vychovávajú v ňom britských reprezentantov v rôznych počítačových hrách. Prevádzkuje ju Britská asociácia elektronických športov. 

Elektronické športy, tzv. e-športy, sú na svete čoraz viac obľúbenejšie a stávajú sa novodobým fenoménom. Vo svete sa hranie počítačových hier už nepovažuje za zábavu, ale za reálny šport. Krajiny budujú svoje reprezentačné tímy. Hráči potom reprezentujú svoju krajinu na medzinárodných turnajoch. 

Do tohto druhu športu sa investuje čoraz viac financií v podobe sponzoringu. Niektoré medzinárodné turnaje sú dotované sumou až 20 miliónov dolárov. Turnaje v e-športoch pravidelne sledujú milióny divákov online prostredníctvom živých prenosov. Turnaj v hre Dota 2 v americkom štáte Seattle sledovalo naživo až dvadsať miliónov divákov. Štadión s kapacitou až 15.000 miest, na ktorom sa turnaj odohrával, bol vypredaný. 

Zároveň sa týmto druhom športu dokážu hráči aj uživiť. 

Aj slovensko má svojich reprezentantov v e-športoch. V hre CS:Go medzi najlepších patrí Ladislav „GuradiaN“ Kovács. Na medzinárodnom turnaji v hre hearthstone malo Slovensko tiež zastúpenie. Slováci sa však nedokázali prebojovať cez základnú skupinu, v ktorej čelili reprezentantom Južnej Kórey, či Grécka. Hráči Južnej Kórey sa v elektronickom športe považujú za elitu. Čechom sa v tomto turnaji viac darilo. Dokázali sa prebojovať až do semifinále.