T. GAŠPAR: Polícia obvinila starostu Kalinkova Štefana B. z prijímania úplatku
PREHRAŤ

T. GAŠPAR: Polícia obvinila starostu Kalinkova Štefana B. z prijímania úplatku

Pozrite si video s titulkami.

Bratislava 23. marca (TASR) – Policajný vyšetrovateľ obvinil starostu obce Kalinkovo Štefana B. z prijímania úplatku. Na dnešnej tlačovej besede o tom informovali prezident Policajného zboru Tibor Gašpar a riaditeľ Národnej kriminálnej agentúry Peter Hraško.

„V Kalinkove mal starosta obce v súvislosti s podanou urbanistickou štúdiou žiadať od zástupcu vlastníka nehnuteľností na viacerých osobných stretnutiach úplatok buď 20.000 eur, alebo prevod vlastníckych práv pozemkov v katastri za to, že predloží danú urbanistickú štúdiu do obecného zastupiteľstva,“ povedal Gašpar.

V stredu (22.3.) bolo podľa neho starostovi obce rozšírené obvinenie aj o ďalší skutok, ktorý mal spáchať ešte v roku 2011 a súvisel so stavebným konaním. Od vlastníka dotknutých pozemkov mal žiadať hotovosť najmenej 330.000 eur, resp. 20 percent z hodnoty nešpecifikovaných pozemkov.

Počas tohtotýždňovej akcie strážcovia zákona zaistili listinné dôkazy či nosiče internetových údajov.

V krátkom čase tak ide už o druhého starostu obvineného z korupcie. Dňa 20. marca tohto roka informoval Gašpar na tlačovej besede, že polícia obvinila troch mužov a jednu spoločnosť z prečinu nepriamej korupcie. Medzi nimi bol aj 44-ročný starosta bratislavskej mestskej časti Milan J.

Hraško informoval aj o ďalšom prípade korupčného správania. Išlo o verejného činiteľa Martina M., ktorý ako príslušník Zboru väzenskej a justičnej stráže mal od odsúdených za úplatok alebo jeho sľúbenie vybavovať premiestnenie do iného zariadenia a ďalšie neoprávnené výhody. V prípade dokázania viny môže stráviť za mrežami sedem až 12 rokov.