Kórea: USA vyšlú k pobrežiu Kórejského polostrova svoju lietadlovú loď
PREHRAŤ

Kórea: USA vyšlú k pobrežiu Kórejského polostrova svoju lietadlovú loď

Pozrite si video s titulkami.

Soul 18. septembra (TASR) - Spojené štáty plánujú vyslať v októbri k pobrežiu Kórejského polostrova jednu zo svojich lietadlových lodí, ktorá sa zúčastní na spoločnom cvičení s plavidlami juhokórejského vojenského námorníctva. Informovala o tom dnes agentúra Jonhap s odvolaním sa na správu juhokórejského ministerstva obrany.

V správe ministerstva obrany predloženej poslancom juhokórejského parlamentu sa uvádza, že "spojenci usporiadajú v októbri námorné manévre, ktorých sa zúčastní aj úderná skupina americkej lietadlovej lode". O ktorú loď pôjde ministerstvo neuviedlo.

Koncom septembra Spojené štáty pravdepodobne vyšlú do Južnej Kórey aj svoje nadzvukové strategické bombardéry B-1B Lancer, ktoré majú domovskú základňu na americkom tichomorskom ostrove Guam.

Ide o reakciu Soulu a Spojených štátov na najnovšiu skúšku balistickej rakety stredného doletu, ktorú minulý týždeň uskutočnila Kórejská ľudovodemokratická republika (KĽDR).

Severokórejská raketa odpálená v piatok preletela ponad japonský ostrov Hokkaidó a dopadla do vôd Tichého oceánu, približne 2000 kilometrov východne od brehov Japonska.
KĽDR už na konci augusta vystrelila balistickú raketu stredného doletu typu Hwasong-12, ktorá taktiež preletela ponad severné Japonsko.