V Múzeu špeciálneho školstva v Levoči je miestnosť simulujúca život nevidiacich
PREHRAŤ

V Múzeu špeciálneho školstva v Levoči je miestnosť simulujúca život nevidiacich

Pozrite si video s titulkami.

Levoča 16. mája (TASR) – Pôvodná expozícia Múzea špeciálneho školstva v Levoči prešla výraznou premenou. Návštevníkov po viac než roku, odkedy bolo múzeum zatvorené, po novom čaká viacero interaktívnych exponátov, ale aj netradičné riešenie výstavných priestorov. 
      "Vybavená expozícia bude znovu prístupná na päť až desať rokov. Čiastočne ju budeme možno časom vynovovať a reinštalovať," priblížila vedúca múzea Štefánia Petreková. Návštevníci si budú môcť vyskúšať pohyb v kuchyni umiestnenej v tmavej komore simulujúcej domácnosť nevidiaceho, ktorý všetko spoznáva len prostredníctvom hmatu a zvuku. "Vnútorný priestor evokuje domácnosť nevidiacich. Návštevník si nasadí na oči klapky a celú miestnosť nevidiacich si prejde prostredníctvom hmatu a sluchu. Zoznamuje sa s atypickou kuchynskou linkou či s predmetmi, ktoré bežne používa nevidiaci vo svojej domácnosti," priblížila.
      Súčasťou expozície je aj nadrozmerný model ucha s ušnicou vysokou takmer 160 centimetrov, ktorý približuje fungovanie ľudského sluchu. V múzeu sa nachádzajú aj vzácne originály učebných pomôcok pre zrakovo znevýhodnených pacientov. Expozícia je inštalovaná takmer na 200 štvorcových metroch. Ako doplnila vedúca múzea, ide o výsledok viac ako dvojročného snaženia prezentovať stálu expozíciu v inovovanej verzii. "Interaktívne vzdelávanie je dnes už moderné, a to isté platí aj o múzeu. Čím viac je interaktivity, tým viac to návštevníkov zaujme a naučia sa," povedala riaditeľka Spojenej školy internátnej v Levoči Šarlota Múdra.
      Priestor expozície je rozdelený do štyroch samostatných celkov. Prvý je venovaný histórii. Podľa slov Petrekovej sú všetky informácie k exponátom nielen v slovenskom a anglickom jazyku, ale i Braillovom písme. Ďalšou časťou je špeciálna knižnica so študovňou s takmer 4000 knižnými titulmi. Tretia sekcia predstavuje učebné pomôcky využívané dnes i v minulosti žiakmi špeciálnych škôl s rôznym druhom znevýhodnenia. Prehliadka končí v rozlohou najväčšej časti, venovanej ľudským zmyslom, teda hmatu, zraku, sluchu a čuchu. Prostredníctvom otázok a odpovedí návštevník dokáže identifikovať jednotlivé vône, zvuky či obsahy tmavých otvorov.
      Rekonštrukcia múzea začala v júli 2014. Do decembra 2015 prebiehala obnova za plnej prevádzky. Múzeum bolo zatvorené od januára 2016.
      Múzeum špeciálne školstva v Levoči je jedinečným múzeom nielen na území Slovenska, ale v celej strednej Európe. "Sústreďuje sa na zhromažďovanie histórie zrakového, sluchového, mentálneho a telesného znevýhodnenia. Ide o celú škálu zdravotných znevýhodnení," uzavrela Petreková. Podľa riaditeľky Rehabilitačného strediska pre zrakovo postihnutých v Levoči Zuzany Labajovej je výstava vhodná nielen pre bežnú verejnosť, ale aj pre ľudí, ktorí majú nejaký zdravotný hendikep.
      Pôvodne Slepecké múzeum sídlilo v Levoči od roku 1974 v streleckej bašte, v súčasných priestoroch na Námestí Majstra Pavla sa nachádza od roku 1990. Od 1. januára 2014 je organizačne začlenené pod Centrum vedecko-technických informácií Slovenskej republiky v Bratislave.
      Slávnostné otvorenie zmodernizovanej expozície je pre verejnosť naplánované dnes o 16.30 h.