Spoločnosť SpaceX úspešne vykonala vesmírnu misiu s predtým použitou raketou
PREHRAŤ

Spoločnosť SpaceX úspešne vykonala vesmírnu misiu s predtým použitou raketou

Pozrite si video s titulkami.

Washington 31. marca (TASR) - Americká súkromná spoločnosť SpaceX v noci na dnes úspešne umiestnila na obežnú dráhu Zeme družicu pomocou rakety Falcon-9, ktorej prvý stupeň bol použitý po prvý raz opakovane. Štart sa uskutočnil z Kennedyho vesmírneho strediska na Floride. Druhý stupeň rakety umiestnil družicu SES-10 na orbitu.

Rakety sú tradične na jedno použitie - ich rozličné časti sa počas letu do vesmíru postupne oddelia a zničia.

Zakladateľ spoločnosti SpaceX miliardár Elon Musk označil tento štart za obrovský míľnik v dejinách dobývania vesmíru. "Znamená to, že bude možné viac ráz použiť prídavný urýchľovač, ktorý je najdrahšou súčasťou celej rakety. Dúfam, že to bude znamenať veľkú revolúciu pre vesmírne lety," vyhlásil 45-ročný Musk, ktorého cituje stanica BBC.

Prídavný urýchľovač rakety Falcon-9 sa po vykonaní letu úspešne vrátil na Zem a pristál na plošine plávajúcej v Atlantickom oceáne; stalo sa tak desať minút po štarte.

Znovupoužiteľné rakety sú všeobecne považované za kľúč k znižovaniu nákladov na vesmírne lety v období, keď sa americký Národný úrad pre letectvo a vesmír (NASA) čoraz častejšie obracia na súkromné spoločnosti ohľadne prepravy zásob a eventuálne i astronautov na Medzinárodnú vesmírnu stanicu (ISS).

Spoločnosť SpaceX po prvý raz uspela pri návrate prvého stupňa rakety na zem v roku 2015. Ide o zároveň prvú súkromnú spoločnosť, ktorej sa podarilo úspešne zavŕšiť vesmírnu misiu vrátane letov k ISS. SpaceX uskutočnila už vyše 30 úspešných štartov a chce ako prvá zrealizovať i komerčné lety pasažierov do vesmíru.