V Sýrii sa udusilo najmenej 58 ľudí, príčinou bol vraj jedovatý plyn
PREHRAŤ

V Sýrii sa udusilo najmenej 58 ľudí, príčinou bol vraj jedovatý plyn

Pozrite si video s titulkami.
Damask 4. apríla (TASR) - Na najmenej 58 mŕtvych a približne 200 zranených stúpol počet obetí útokov, ku ktorým došlo dnes v provincii Idlib na severozápade Sýrie. Podľa Sýrskeho pozorovateľského centra pre ľudské práva (SOHR) bol pri nich zrejme použitý otravný plyn.

Útoky na mesto Chán Šajchún podľa informácií SOHR pravdepodobne uskutočnili ruské alebo sýrske vojenské lietadlá. Obete zomreli na udusenie. Riaditeľ SOHR Rámí Abdal Rahmán uviedol, že medzi obeťami útokov je aj 11 detí.

Opozičné zoskupenie Sýrska národná koalícia (SNC) označilo dnešný útok za "masaker" a zo zodpovednosti zaň obvinilo sýrske vzdušné sily. Podľa SNC bol útok uskutočnený bojovou otravnou látkou podobnou sarinu a zahynulo pri ňom najmenej 70 ľudí.

Sýrska vláda používanie chemických zbraní opakovane poprela, avšak vyšetrovanie pod záštitou OSN a Organizáciou pre zákaz chemických zbraní (OPCW) vlani v októbri dokázalo, že medzi rokmi 2014-15 použili sýrske vládne sily ako bojový prostriedok chlór, a to najmenej v troch prípadoch.

Vyšetrovanie OSN a OPCW tiež dokázalo, že extrémistická organizácia Islamský štát (IS) použila pľuzgierotvornú látku yperit.