Líder venezuelskej opozície: Protivládne demonštrácie budú pokračovať
PREHRAŤ

Líder venezuelskej opozície: Protivládne demonštrácie budú pokračovať

Pozrite si video s titulkami.
Caracas 20. apríla (TASR) - Venezuelská opozícia v noci nadnes oznámila, že pouličné protesty, na ktorých sa v stredu v rôznych mestách zúčastnili tisíce ľudí, budú pokračovať aj napriek násilnostiam s obeťami na životoch. Pouličné strety si doteraz vyžiadali životy dvoch mladých ľudí a jedného príslušníka Národnej gardy.

Líder venezuelskej opozície Henrique Capriles podľa agentúry DPA avizoval na dnes ďalšie demonštrácie s ešte vyššou účasťou.

Venezuelské úrady zatiaľ nezverejnili počet ľudí, ktorí sa zúčastnili na protivládnych protestoch, ale na opozíciu napojený inštitút Meganalisis uviedol, že k demonštráciám sa v celej krajine pridalo šesť miliónov ľudí. Len v hlavnom meste Caracas ich proti vláde prezidenta Nicolása Madura protestovalo viac ako 2,5 milióna.

Podľa DPA úrady už začali vyšetrovať okolnosti úmrtia mladého muža a ženy. Opozícia z ich smrti obvinila ozbrojené gangy lojálne Madurovi.

Potýčky medzi demonštrantmi a políciou podporovanou ozbrojenými gangmi, do ktorých vyústili protesty proti Madurovej vláde, si za uplynulé dva týždne vyžiadali deväť obetí.

Stredajšie demonštrácie sa konali v deň štvrtého výročia nástupu Madura k moci po zosnulom prezidentovi Hugovi Chávezovi.

Masové protestné akcie pokračujú vo Venezuele od začiatku apríla a vyvolali ich spory ohľadom právomocí opozíciou ovládaného parlamentu. Medzi požiadavkami opozičných predákov figuruje vypísanie predčasných volieb v krajine.

Maduro však v stredu obvinil opozíciu z podnecovania násilia a vyzval na vypísanie volieb, ktoré by "posadili konšpirátorov a intervencionistov (vystupujúcich proti zásahom štátov do ekonomiky) tam, kam patria".

Venezuela prechádza vážnou politickou a hospodárskou krízou. Maduro obviňuje oponentov zo sprisahania so zahraničím proti jeho socialistickej vláde. Opozícia, naopak, kritizuje autoritársky štýl jeho vládnutia.

Vzhľadom na nízke ceny ropy a dlhoročné zlé hospodárenie chýbajú vo Venezuele - krajine s najvyššou infláciou na svete - devízy na dovoz potravín, liekov i iných každodenných potrieb.