V Jadrane objavili kosti neďaleko vraku bombardéra
PREHRAŤ

V Jadrane objavili kosti neďaleko vraku bombardéra

Americký stroj sa zrútil do Jadranského mora pri pobreží Chorvátska v roku 1944.

Záhreb 10. júla (TASR) - Potápači objavili ľudské kosti neďaleko vraku amerického bombardéra, ktorý sa zrútil do Jadranského mora pri pobreží Chorvátska v roku 1944.

Chorvátska štátna televízia informovala, že k objavu došlo minulý týždeň na mieste nehody stroja Tulsamerican, posledného bombardéra B-24 Liberator vyrobeného v Tulse v štáte Oklahoma.

Archeológ Mate Parica uviedol, že "sa našli zvyšky ľudských kostí, ale nič iné sa nedá povedať bez ďalšej analýzy".

Trosky objavili neďaleko ostrova Vis v roku 2010 po sedemnástich rokoch pátrania - v hĺbke 40 metrov. Haváriu z konca druhej svetovej vojny neprežili traja z desiatich členov posádky.

Už niekoľko rokov sa Letecké a vesmírne múzeum v Tulse snaží o vyzdvihnutie a navrátenie vraku bombardéra, aby ho mohlo vystavovať. Tulsamerican dostal zásah po nálete na Nemcami okupované Poľsko a zrútil sa do Jadranského mora 17. decembra 1944. Posádka sa očividne chcela dostať na svoju základňu v Taliansku, ale nakoniec sa pokúsila o núdzové pristátie na mori.

Podľa chorvátskeho ministerstva pre vojnových veteránov sa USA stále usilujú vypátrať pozostatky približne 200 Američanov, ktorí zahynuli v Chorvátsku počas druhej svetovej vojny.