V Bratislave predstavili vyše storočné pôsobenie architektov a staviteľov Feiglerovcov
PREHRAŤ

V Bratislave predstavili vyše storočné pôsobenie architektov a staviteľov Feiglerovcov

Pozrite si video s titulkami.

Bratislava 17. mája (TASR) – V Starej radnici Múzea mesta Bratislavy (MMB) je výstava Storočie Feiglerovcov. Jej podtitul Príbeh bratislavských architektov a stavebných podnikateľov spresňuje obsahovú tematiku.

Autori expozície Jana Pohaničová a Peter Buday archívnymi dokumentmi z rodinnej pozostalosti Feiglerovcov, originálnymi výkresmi, fotografiami, historickými pohľadnicami spolu s vyobrazeniami feiglerovských stavieb na umeleckých dielach zo zbierok MMB, Galérie mesta Bratislavy a Archívu mesta Bratislavy odvíjajú tvorivý príbeh rodiny aj storočný vývoj architektúry. Nechýbajú modely vybraných diel.

"Je to rodina, ktorá nielen v Bratislave zanechala výraznú stavebnú pečať a patrila medzi naše významné osobnosti," na utorkovom (16. 5.) otvorení výstavy konštatoval riaditeľ MMB Peter Hyross.

Podľa Pohaničovej práca štyroch generácií Feiglerovcov v strednej Európe je pozoruhodná. Rozvetvená rodina architektov a staviteľov pôsobila okrem Bratislavy aj v Ostrihome.

"Schopnosť pohotovo, komplexne, pragmaticky a hlavne moderne reagovať na aktuálne požiadavky doby, ale aj všadeprítomný zmysel pre tradičný koncept architektúry iba potvrdzujú fakt, že dielo Feiglerovcov v spektre architektonickej tvorby dlhého storočia oscilovalo medzi tradíciou a inováciou," zhodnotila pôsobenie ojedinelej rodiny Pohaničová, ktorá o nej realizovala dlhodobý výskum.

Stanica prvej konskej železnice postavená v rokoch 1839-1840, Župný dom na Župnom námestí (1844), Krajinská nemocnica na Mickiewiczovej ulici 13 (1858-1864), Czákyho ľudová škola na Jesenského 4 (1870), Vodný areál na Sihoti (1911-1912), továreň Dynamit Nobel (1873-1918) a iné objekty postavili v Bratislave, ale aj vo Svätom Jure, Modre, Trnave a Ostrihome. Ich zoznam potvrdzuje 36 stavieb. Ďalšie diela realizovala ostrihomská vetva Feiglerovcov na území dnešného Maďarska v Pécsi, Győri, Ostrihome či v Drégelyi. Tieto práce Františka, Jána a Gustáva od roku 1797 do 1899 sú uvedené na zozname v druhej miestnosti.

Výstavu už videli v Budapešti a Ostrihome, v MMB potrvá do 20. augusta.