Zima v Grécku: Akropolu pokryl sneh, na Kréte 15-stupňový mráz
PREHRAŤ

Zima v Grécku: Akropolu pokryl sneh, na Kréte 15-stupňový mráz

Pozrite si video s titulkami.

Atény 10. januára (TASR) - Zimné počasie sprevádzané hustým snežením a nezvyčajnými mrazmi postihlo v noci nadnes aj grécke hlavné mesto Atény. Pod tenkou snehovou perinou sa dnes ráno ocitol aj symbol metropoly - Akropola. Z dôvodu nepriaznivých poveternostných podmienok zostanú dnes zatvorené všetky školy, oznámili miestne úrady.

Už dva dni sú kvôli intenzívnemu sneženiu od okolitého sveta odrezané mnohé dediny i ostrovy. Problémy sú s výpadkami dodávok elektriny a vody, keďže bez prúdu nefungujú čerpadlá, resp. zamŕzajú vodovodné potrubia.

Na ostrove Euboia leží dokonca aj v pobrežných oblastiach miestami trojmetrová snehová pokrývka. Približne 2800 obyvateľov ostrova Alonnisos, ktorý je súčasťou súostrovia Severné Sporady, je od víkendu bez elektriny a telefonického spojenia. Pod váhou snehu popadalo totiž vyše 100 stromov, ktoré pretrhli elektrické vedenia.

Dokonca aj na stredmorskom ostrove Kréta klesla teplota na mínus 15 stupňov. Sneh pokryl po desaťročiach aj prístavy Rethymno, Chania a Iraklion (Heraklion).

So zlepšením počasia počítajú meteorológovia vo štvrtok.