Desaťtisíce ľudí protestovali proti Trumpovmu imigračnému výnosu
PREHRAŤ

Desaťtisíce ľudí protestovali proti Trumpovmu imigračnému výnosu

Jedna z najväčších nedeľňajších demonštrácií sa konala v Battery Parku na dolnom Manhattane, na dohľad od newyorskej Sochy slobody. Zišlo sa na nej zhruba 10.000 ľudí.
Washington 30. januára (TASR) - Desaťtisíce ľudí protestovali v nedeľu proti imigračnému výnosu nového amerického prezidenta Donalda Trumpa v centrách viacerých veľkomiest USA aj na tamojších medzinárodných letiskách. Nedeľňajšia druhá vlna protestov vypukla v New Yorku, Washingtone a Bostone po spontánnych demonštráciách, ktoré už o deň skôr prebehli na viacerých amerických letiskách, kde úrady začali Trumpovo nariadenie vykonávať, približuje agentúra Reuters.

Trump zaviedol v piatok 90-dňový zákaz vstupu do USA pre občanov siedmich krajín spájaných s islamským radikalizmom. Na štyri mesiace zároveň pozastavil program prijímania utečencov, aby poskytol príslušným orgánom čas na prehodnotenie bezpečnostných postupov, ako aj počtov prijímaných osôb. Americké úrady následne v súvislosti s dekrétom na letiskách zadržali či priamo z nich deportovali niekoľko stoviek ľudí.

Jedna z najväčších nedeľňajších demonštrácií sa konala v Battery Parku na dolnom Manhattane, na dohľad od newyorskej Sochy slobody. Zišlo sa na nej zhruba 10.000 ľudí, ktorí odtiaľ neskôr ďalej pochodovali pred manhattanskú kanceláriu Amerického úradu pre clá a ochranu hraníc (CBP).

Tisíce ľudí sa zišli aj na proteste vo Washingtone, na námestí Lafayette, ktoré leží oproti Bielemu domu. "Nijaká nenávisť, žiaden strach, utečenci sú tu vítaní," zaznievalo v dave. Viacerí zhromaždení stadiaľ pochodovali k neďalekému Trump International Hotel a odtiaľ pred washingtonský Kapitol, kde pokračovali v demonštrácii. Tamojšia polícia odhadla, že pred Kapitol dorazilo približne 8000 ľudí.

Približne desaťtisícová demonštrácia sa podľa odhadov jej organizátorov konala aj v Bostone, na námestí Copley.

Stovky demonštrantov sa v nedeľu poobede zišli tiež na washingtonskom letisku Dulles International Airport, na letisku Johna F. Kennedyho v New Yorku či na letisku v Los Angeles. Menšia demonštrácia sa konala aj v centre texaského mesta Houston, kde sa na protest proti Trumpovmu nariadeniu zišlo približne 500 ľudí.