KOŠICE: Študenti základných a stredných škôl súťažili v robotike
PREHRAŤ

KOŠICE: Študenti základných a stredných škôl súťažili v robotike

Pozrite si video s titulkami.

Košice 6. júna (TASR) - Rozvinúť algoritmické myslenie u žiakov základných a stredných škôl má za cieľ súťaž Robotický battle na Alejovej (RBA), ktorá sa konala 5. júna v Košiciach. Do metropoly východu si svoje sily prišli zmerať študenti z celého Slovenska.
Súťaží sa v troch kategóriách - vlastný model, robotická výzva a racing. "Ja dnes hodnotím kategóriu vlastný model. Spočíva v tom, že súťažiaci musia vytvoriť niečo kreatívne a potom to prezentovať pred porotou. Hodnotí sa nápad aj prezentácia. Zdá sa mi to pre nich veľmi prínosné, lebo okrem toho, že musia v tíme niečo vedieť postaviť, tak to musia vedieť aj dobre odprezentovať a "predať" porote," povedal pre TASR koordinátor súťaže Peter Kovács, ktorý v súčasnosti študuje informatiku na Matematicko–fyzikálnej fakulte Karlovej univerzity v Prahe.
Čím je nápad originálnejší, tým je to podľa neho lepšie. "Videli sme prvý tím, ktorý zostrojil kódovací stroj Enigma. Taký, aký používali Nemci počas druhej svetovej vojny," priblížil Kovács s tým, že skúsenosti zo súťaže pomôžu študentom v budúcnosti, ak sa rozhodnú pracovať v oblasti robotiky.
"Myslím si, že to hlavné, čo si odtiaľ odnesú, je to, že sa naučia algoritmicky myslieť a rozmýšľať nad tými problémami ináč a vedieť ich uchopiť potom. Veľmi im to pomôže aj v štúdiu na vysokej škole," tvrdí Kovács.
Súťaž RBA vymysleli pred ôsmimi rokmi študenti, dnes už absolventi košického Gymnázia na Alejovej. "Študujú na vysokých školách, buď informatiku, robotiku alebo matematiku. Pre žiakov základných a stredných škôl chceli pripraviť súťaž, ktorá bude pre nich naozaj prínosom," vysvetlila spoluorganizátorka súťaže Jana Plichtová.
Najmladší súťažiaci sú druháci na základnej škole a najstarší štvrtáci na strednej. Celkovo súťaží 75 tímov z 38 rôznych škôl. "Sú to žiaci stredných škôl, základných škôl, stredných priemyselných škôl alebo nejakých krúžkov a centier voľného času, ktoré sa venujú robotike," dodala Plichtová.