Francúzi si uctili policajta zabitého na Champs-Élysées
PREHRAŤ

Francúzi si uctili policajta zabitého na Champs-Élysées

Hollande udelil na konci obradu policajtovi najvyššie francúzske štátne vyznamenanie, Rad Čestnej légie, a túto medailu umiestnil na tretiu podušku.
Paríž 25. apríla (TASR) - Francúzsky prezident Francois Hollande dnes viedol smútočný obrad na počesť policajta Xaviera Jugelého, zastreleného minulý týždeň predpokladaným teroristom na parížskej triede Champs-Élysées.

"Francúzsko opäť prišlo o jedného zo svojich odvážnych synov," povedal Hollande.

Rakvu s pozostatkami kapitána Jugelého, zahalenú do francúzskej trikolóry, niesli na pleciach kolegovia policajti. Vošli s ňou na nádvorie sídla parížskej polície, kde sa konal smútočný obrad.

Na vankúšoch na vlajke bola umiestnená Jugelého policajná čiapka a medaily. Hollande udelil na konci obradu policajtovi najvyššie francúzske štátne vyznamenanie, Rad Čestnej légie, a túto medailu umiestnil na tretiu podušku.

Jugelého životný partner Etienne Cardilles vzdal svojmu druhovi poctu plnú emócií. Policajta zastrelili, keď sedel za volantom policajného vozidla neďaleko tureckého kultúrneho strediska v Paríži. Strelca okamžite paľbou zneškodnili ďalší policajtovi kolegovia.

"Keď sa ku mne dostali prvé správy o vážnom incidente na Champs-Élysées a o tom, že o život prišiel policajt, slabý hlas vo mne mi hovoril, že si to ty," spomínal v príhovore partner.

Útok z 20. apríla, pri ktorom utrpeli zranenia aj dvaja ďalší policajti a nemecká turistka, prerušil francúzsku prezidentskú kampaň tri dni pred ich prvým kolom.

Medzi smútočnými hosťami na dnešnom obrade sa nachádzali takisto dvaja najúspešnejší kandidáti z prvého kola prezidentských volieb, centrista Emmanuel Macron a krajná pravičiarka Marine Le Penová. Obaja sa stretnú v druhom kole hlasovania naplánovaného na 7. mája.

"Xavier Jugelé bránil naše hodnoty - predovšetkým slobodu," povedal prezident Hollande a príslušníkom Jugelého útvaru i blízkym adresoval slová: "Nesieme s vami váš obrovský zármutok, ale aj váš hnev. Váš žiaľ je žiaľom celého národa."