Ortodoxných židov rozohnali vodnými delami
PREHRAŤ

Ortodoxných židov rozohnali vodnými delami

Pozrite si video s titulkami.

Jeruzalem 21. marca (TABLET.TV) - Izraelská polícia použila v pondelok vodné delá, aby rozohnala skupinu ultra ortodoxných židov protestujúcich proti povinnej brannej povinnosti, ktorá sa už tretím rokom vzťahuje aj na ich komunitu.

Prednedávnom zatkli izraelské úrady syna významného rabína. Ten odmietol nastúpiť na povinnú vojenskú službu po tom, ako mu to zakázal jeho otec. Postup orgánov tak vyvolal vlnu nepokojov medzi ultra ortodoxnými židmi a zapríčinil opakované konflikty s políciou. Počas pondelkových nepokojov zatkli najmenej dvoch demonštrantov.

Ultra ortodoxní židia v dávnejšej minulosti nemuseli rukovať do izraelskej armády, na rozdiel od ostatných židovských obyvateľov Izraela. To vyvolávalo nespokojnosť v radoch sekulárnej väčšiny, a tak ešte v roku 2014 izraelský parlament schválil zákon, ktorým sa branná povinnosť začala vzťahovať aj na ultra ortodoxnú komunitu. Tá argumentuje tým, že vojenská služba vystavuje ich mládež sekularizmu a podkopáva ich náboženský životný štýl.