H. Üğdülová: Na Slovensku chceme propagovať Turecko ako príťažlivú destináciu
PREHRAŤ

H. Üğdülová: Na Slovensku chceme propagovať Turecko ako príťažlivú destináciu

Reláciu CD Klub vám prinášame v novom formáte a z nových, atraktívnejších priestorov. Hosťom Pavla Demeša je turecká veľvyslankyňa Hatice Üğdülová s manželom Tunçom Üğdülom.

V súvislosti s blížiacimi sa oslavami 25. výročia od nadviazania diplomatických vzťahov medzi Slovenskou republikou a Tureckou republikou veľvyslanci v relácii zhodnotili, aká je úroveň vzťahov Slovenska a Turecka z ich pohľadu dnes. „V rámci našich bilaterálnych vzťahov nemáme nijaké problémy. Sú vynikajúce, ale vždy sa, samozrejme, nájde priestor na ďalšiu spoluprácu a rozvoj. Napríklad v oblastiach ako hospodárstvo či turistický ruch,“ uviedla Üğdülová.

V nadväznosti na tému týkajúcu sa cestovného ruchu vyjadrila zároveň nespokojnosť s návštevnosťou Turecka zo strany Slovákov. Záujem o pobyt Slovákov v zahraničí, konkrétne v Turecku, nie je podľa názoru veľvyslancov ideálny. Zhodnotili, že za posledné dva roky je pokles záujmu znepokojujúci. „Mojím cieľom je rozvíjanie kultúrnych vzťahov medzi oboma krajinami. Chcem na Slovensku väčšmi propagovať našu krajinu, pretože Turecko je veľmi príťažlivou destináciou. Ak sa pozrieme do minulosti, len v roku 2015 ho navštívilo približne 150.000 Slovákov. Žiaľ, tento počet klesol do súčasnosti až o 40%,“ uviedla Üğdülová.

Veľvyslankyňa Hatice Ügdülová s manželom Tunčom Ügdülom v relácii zareagovali aj na skutočnosť, že podobný príklad manželského páru dvoch veľvyslancov, ako tento, v diplomatických službách v súčasnosti nie je. Obaja pôsobia v dvoch odlišných susedných krajinách, keďže Tunč pôsobí ako turecký veľvyslanec vo Varšave, hoci v minulosti bol veľvyslancom na Slovensku.

Manželmi sú už 34 rokov. Žijú chvíľu spolu a 15 rokov chvíľu oddelene. „V rámci nášho systému je to po prvý raz, čo v jednej krajine pôsobia na poste veľvyslanca manželia,“ uviedla Üğdülová. „Bohužiaľ, veľmi často sa nenavštevujeme, pretože keď sa človek stane veľvyslancom, je to s cestovaním náročnejšie. Vidíme sa každých 5 – 6 týždňov,“ uzavrela.

Pozrite si reláciu CD Klub s Pavlom Demešom a jeho hosťami.