F. ŠEBEJ: Dobré meno EÚ ničia mýty typu
PREHRAŤ

F. ŠEBEJ: Dobré meno EÚ ničia mýty typu "rakovinu možno liečiť pitím sava"

Hosťom Pavla Demeša v relácii CD Klub bol poslanec, predseda Zahraničného výboru Národnej rady Slovenskej republiky František Šebej.

Bratislava 27. februára (TABLET.TV) – Do verejného priestoru a diskusie o Európskej únii vstupuje v posledných rokoch čím ďalej, tým viac dezinformácií a mýtov, a preto je opäť potrebné hovoriť o európskom spoločenstve minimálne v takej miere, ako sa hovorilo pred vstupom Slovenskej republiky do EÚ, ak nie viac. Pre TABLET.TV to uviedol predseda zahraničného výboru Národnej rady Slovenskej republiky František Šebej.

V tejto súvislosti nadviazal na nedávny Národný konvent o EÚ v Bratislave. "V Európskej únii sa schyľuje k rozhodovaniu, čo s ňou. Považujem za veľmi vhodné, ak existuje platforma, na ktorej sa na túto tému môžu zhovárať jej všetci relevantní aktéri," spomenul Šebej. Podľa jeho názoru traja najvyšší slovenskí ústavní činitelia - prezident Andrej Kiska, predseda NR SR Andrej Danko a predseda vlády Robert Fico - vyjadrili pri tejto príležitosti také postoje k aktuálnym otázka EÚ, že v tých najzásadnejších z nich možno evidovať zhodu. "Nielenže sa zmenil verejný diskurz, ale aj diskurz politický. Môžu za to rôzne heslá, bludy a mýty. Mýty, ktoré sú rovnaké, ako tie, že rakovinu možno liečiť pitím sava," dodal.

Aktuálnu situáciu ohľadom šírenia dezinformácií o európskom spoločenstve Šebej prirovnal agende, ktorá nám je podsúvaná, avšak ideologicky, bytostne, národne i kultúrne cudzia. "Dezinformáciu možno vysledovať až ku svojmu zdroju," uviedol Šebej. V relácii CD Klub ním označil Ruskú federáciu, ktorá do šírenia dezinformácií vkladá veľké úsilie na to, aby poškodila verejný diskurz o Európskej únii. "Aby tak oslabila inštitúcie liberálnej demokracie a legitimitu. Ak Rusko vníma EÚ ako nepriateľa, konkurenta, najviac sa teda z rozhodnutia Veľkej Británie odísť z únie tešili pravdepodobne v Kremli," objasnil Šebej.

Ako uviedol Pavol Demeš, podľa prieskumov až 70% slovenských občanov vníma členstvo Slovenska v EÚ pozitívne a cíti, že toto spoločenstvo je pre krajinu prínosné. Horšie je to s volebnou účasťou pri "eurovoľbách", ktorá sa pohybuje na úrovni okolo 13%. "Musíme bojovať proti dezinformovaniu, to je jediný spôsob, ako obmeníme diskurz a takisto aj zvýšime percento účasti na voľbách do Európskeho parlamentu," uzavrel Šebej.

Pozrite si reláciu CD Klub s Pavlom Demešom a jeho hosťom.