PARÍZEK: Vyhostenie diplomatov je v diplomacii tým posledným krokom
PREHRAŤ

PARÍZEK: Vyhostenie diplomatov je v diplomacii tým posledným krokom

Hosťom Pavla Demeša v relácii CD Klub je štátny tajomník Ministerstva zahraničných vecí a Európskych záležitostí SR Lukáš Parízek.

Agenda bezpečnosti sa dostáva do širšieho povedomia nielen orgánov štátnej správy, ale aj verejnosti, ktorá si uvedomuje bezpečnostné riziká, ktoré tu vznikli, myslí si L. Parízek. Hoci Slovenská republika bezprostredne nemusí čeliť týmto hrozbám, v globálnom svete sa nás všetko dotýka, a preto je dôležité venovať náležitú pozornosť agende bezpečnosti, tvrdí L. Parízek.

Štátny tajomník MZV prednedávnom navštívil oblasti konfliktu na východe Ukrajiny. "Aj vďaka misii OBSE sa darí dohodnúť medzi stranami konfliktu určité prímeria, aby čo najmenej trpelo civilné obyvateľstvo," tvrdí L. Parízek.

Slovensko je podľa Parízeka solidárne so svojimi spojencami a odsudzuje akékoľvek použitie chemickej látky voči civilnému obyvateľstvu. Na druhej strane, "prijať tak zásadný krok ako je vyhostenie diplomatov - čo sa ešte v histórii Slovenskej republiky nestalo - je v diplomacii asi ten posledný," vysvetľuje štátny tajomník opatrenie, ktoré podniklo Slovensko po pokuse o otravu dvojitého ruského agenta Sergeja Skripaľa a jeho dcéry vo Veľkej Británii.

Nielen o budúcoročnom predsedníctve Slovenska v Organizácii pre bezpečnosť a spoluprácu v Európe (OBSE) debatuje Pavol Demeš so svojím hosťom v relácii CD klub.