V. VAŇO: Gréci nie sú nejakí chudobní príbuzní, ich ekonomika má potenciál
PREHRAŤ

V. VAŇO: Gréci nie sú nejakí chudobní príbuzní, ich ekonomika má potenciál

O tom, aký bude osud Grécka i eurozóny sa Richard Kvasňovský v relácii Ekonomika Tu a Teraz rozprával s hlavným analytikom Sberbank pre strednú a východnú Európu Vladimírom Vaňom.

Bratislava 20. februára TABLET.TV) - Ekonomicky najchorľavejšie dieťa eurozóny, Grécko, hrá o čas. Nová ľavicová vláda nechce pokračovať v dohodnutom reformnom programe, no dochádzajú jej peniaze. V hre je preto bankrot i dohoda. O tom, aký bude osud Grécka i eurozóny sa Richard Kvasňovský v relácii Ekonomika Tu a Teraz rozprával s hlavným analytikom Sberbank pre strednú a východnú Európu Vladimírom Vaňom.

Grécko nájde s medzinárodnými veriteľmi kompromisné riešenie a uzavrie dohodu, očakáva Vaňo. Aj podľa prieskumov verejnej mienky 8 z 10 Grékov si neželá vystúpenie krajiny z menového bloku. "Tým hlavným rozporom je, že grécki politici nevedia otvorene povedať, že zotrvanie v eurozóne si so sebou nesie aj tú horkú pilulku nevyhnutných ozdravných opatrení, ktoré ale gréckej ekonomike preukázateľne pomáhajú," dodal Vaňo.
 
Podľa neho má grécka ekonomika potenciál, aby sa naštartoval hospodársky rast. "Veľmi málo sa o gréckej ekonomike vie napríklad to, že disponuje takmer pätinou svetovej kapacity nákladných námorných lodí. Grécka flotila z pohľadu cien lodí je najväčšou na svete. Gréci nie sú nejakí chudobní príbuzní," podotkol Vaňo s tým, že ale štát by mal prispieť aj k odstráneniu bariér v súkromnom sektore, ktoré by prispeli k zvýšeniu konkurencieschopnosti krajiny.