R. HANULÁK: Regulácia energetiky na Slovensku sa musí zmeniť
PREHRAŤ

R. HANULÁK: Regulácia energetiky na Slovensku sa musí zmeniť

Moderátor Richard Kvasňovský privítal v štúdiu partnera spoločnosti Capitol Legal Group Rastislava HANULÁKA. Pozrite si ich rozhovor.

Bratislava 9. februára 2017 (TABLET.TV) - Nové päťročné regulačné obdobie v slovenskej energetiky sa začalo cenovým chaosom. Rozhodnutie o cenách pre domácnosti a veľkých odberateľov regulátor napokon prehodnotil. O téme hovoril Rastislav Hanulák, partner spoločnosti Capitol Legal Group.

Odchod šéfa Úradu pre reguláciu sieťových odvetví (ÚRSO) Jozefa Holjenčíka z funkcie môže spustiť potrebné zmeny v regulácií energetiky.

„Za 10 rokov sa udiali  v energetike obrovské zmeny a na ne by mal vedieť reagovať aj regulátor. V cenotvorbe na Slovensku je veľký podiel regulovanej zložky a preto je pre  dodávateľov  hra s maržou veľmi obmedzená. Celkovo možno povedať, že trh veľmi zaspal a to sa musí zmeniť,“ zdôraznil Hanulák s tým, že k zmenám musí prísť aj vo vedení regulátora, kde je potrebné sa vrátiť k oddeleniu funkcie šéfa ÚRSO a Regulačnej rady.

„Regulačná rada má dôležitú úlohu, tvorí regulačnú politiku, kontroluje ju a je zároveň aj odvolací orgán. Prax zo zahraničia ukazuje, že to výkonné vedenie regulátora by malo byť širšie a nie ako u nás, keď ho tvorí jeden človek. Vedenie by malo byť kolektívne, lebo dnes má na starosti obrovskú agendu.  Nejde len o kontrolu energetických monopolov, ale aj o európsku agendu a ochranu spotrebiteľa. Odvolací orgán by mal byť absolútne nezávislý a zložený z odborníkov,“ dodal Hanulák.