M. OVČARIK: Na Slovensku klesne počet nových hypoték
PREHRAŤ

M. OVČARIK: Na Slovensku klesne počet nových hypoték

Od marca sa sprísnili podmienky pre udeľovanie hypoték, no napriek tomu pokračuje na Slovensku realitný ošiaľ. O aktuálnych číslach hovorí Maroš Ovčarik z portálu Finančný kompas.

Bratislava 6. apríla 2017 (TABLET.TV) - Sprísnenie udeľovania hypoték znamená, že banky obmedzia úvery založené nehnuteľnosťou do hodnoty 80% z jej ceny. Rovnako žiadatelia budú musieť dokladovať 20% finančnú rezervu vo svojich príjmoch pri odpočítaní splátok. „Nové hypotéky rastú tempom 240 miliónov eur mesačne. Vlani bol medziročný nárast 14%, čo je veľmi veľa. Záujmom Národnej banky Slovenska (NBS) je, aby boli hypotéky bezpečnejšie a aby ich rast nebol taký dynamický,“ vysvetlil Ovčarik s tým, že úrokové sadzby sú už v blízkosti dna a skôr, či pôjdu nahor. „Ak sa úroky zvýšia v budúcnosti, pôjdu nahor aj splátky, pokojne aj o niekoľko desiatok eur. To nemusí každá rodina uniesť,“ zdôraznil Ovčarik.

Zmena legislatívy sa zatiaľ výrazne neprejavila. Dokonca niektoré banky znížili úroky na hypotéky pod jedno percento, hoci len pri splnení niektorých podmienok.  „Tie opatrenia NBS majú postupný nábeh. Počítam, že hypoték bude menej a v nižších objemoch. Klienti ich budú musieť kombinovať so stavebným úverom, či s vlastnými zdrojmi,“ dodal Ovčarik.