J. BADIDA: Nord Stream 2 môže znamenať, že plyn pôjde cez SR už hlavne zo západu
PREHRAŤ

J. BADIDA: Nord Stream 2 môže znamenať, že plyn pôjde cez SR už hlavne zo západu

Západoeurópske energetické firmy zafinancujú 50% nákladov plynovodu Nord Stream 2. Znamená to, že kontroverznému projektu už nič nestojí v ceste? Odpovedal analytik portálu Energie Jozef Badida.

Bratislava 28. apríla (TABLET.TV) - Vybudovanie druhej vetvy Nord Streamu popod Baltské more je o niečo reálnejšie. Rozhodujúci bude verdikt Európskej komisie (EK). 

„EK poslala otvorený list všetkým vládam členských krajín a vyzvala ich na mandát na rokovanie s Ruskom v tejto téme. Dôležité bude, k akému právnemu výkladu sa prikloní Brusel, či je plynovod už na území EÚ alebo nie a či sa teda naň má vzťahovať európska energetická legislatíva,“ povedal Badida.

Tento plynovod sa donedávna vnímal ako hrozba pre Slovensko, lebo obchádza ukrajinskú trasu, ktorou k nám naďalej prúdi ruský plyn. Nová dohoda medzi slovenským prepravcom plynu Eustreamom a Gazpromom o preprave plynu do roku 2050 stavia celú záležitosť do iného svetla.

„Gazprom sa pripravuje na výstavbu Nord Stream 2. Gazprom si na 15 rokov objednal prepravné kapacity zo západu cez Slovensko. Pripravuje sa na to, že ak ho postaví, bude prepravovať plyn cez Nemecko, Českú republiku a Slovensko ďalej, preto si od Eustreamu objednal prepravné kapacity. Ten sa zachoval veľmi pragmaticky. Do roku 2028 má zabezpečený tok plynu z východu na západ a táto nová dohoda mu zabezpečuje aj prepravu opačným smerom. Gazprom tým ukázal, že s prepravnou trasou cez Slovensko dlhodobo počíta,“ zdôraznil Badida.

Pozrite si reláciu EKONOMIKA Tu a teraz s modeárotom Richardom Kvasňovským.