M. SINGER: Rast platov v ekonomike môže skôr pomôcť trhu práce
PREHRAŤ

M. SINGER: Rast platov v ekonomike môže skôr pomôcť trhu práce

Richard Kvasňovský sa vybral do Prahy, aby vyspovedal bývalého guvernéra Českej národnej banky (ČNB) Miroslava Singera.

Praha 6. júla 2017 (TABLET.TV) – Cielené intervencie držali českú korunu v posledných rokoch  na slabších úrovniach, čo kritizovali politici, no kvitovali exportéri. Politiku slabej koruny obhajoval vtedajší guvernér Českej národnej banky Miroslav Singer.

Takmer štyri roky v režime slabšej koruny pomohli naštartovať českú ekonomiku. „Pri cestovaní metrom vidím slovné spojenie, ktoré by som už nikdy po páde komunizmu neočakával, a to je náborový príspevok. Česká ekonomika trpí predovšetkým na nedostatok pracovnej sily, čo je svojim spôsobom celkom pekný problém,“ povedal Singer.

Nedostatok pracovných síl v Česku, ale aj na Slovensku tlačí na rast miezd. Odbory vo firmách sa snažia, často aj krajnými prostriedkami, vyrokovať ich čo najväčší nárast. Príkladom je takmer týždňový štrajk v automobilke Volkswagen Slovakia. Singer v tom nevidí problém. „Firmy, ktoré rast platov nedokážu uniesť, prestanú toľko vyrábať a prebytočných ľudí uvoľnia na trh práce. Čo sa týka Volkswagenu, tam je dôležité, aký je pomer mzdových a celkových nákladov, a ten stále nie je príliš vysoký. Tolerancia jeho manažmentu k týmto tlakom je, ako zistili slovenskí odborári, pomerne vysoká,“ vysvetlil Singer, ktorý sa skôr obáva, že kvalifikovaná pracovná sila, ktorá je stále výhodou oboch krajín, nemusí do budúcnosti udržať svoju kvalitu pre nedostatky vzdelávacieho systému.

„Neviem ako na Slovensku, ale v Česku sa nedarí vrátiť matematiku do vzdelávacieho systému vo vyššej miere. Kvalifikovanosť znamená aj schopnosť ľudí myslieť a pracovať s číslami. To je dlhodobý problém. Rast miezd v koncernoch neznamená, že by mali odísť z Česka a Slovenska. Negatívne by sa to mohlo prejaviť jedine v prípade, keby rozhodovali o nejakej ďalšej expanzii,“ dodal Singer.