M. OVČARIK: Sprísnenie podmienok spomalilo rast hypoték len kozmeticky
PREHRAŤ

M. OVČARIK: Sprísnenie podmienok spomalilo rast hypoték len kozmeticky

Je nutné brzdiť zadlžovanie Slovákov v dobrých časoch ekonomiky? Odpovedá Maroš OVČARIK z portálu Finančný kompas.

Bratislava 31. augusta 2017 (TABLET.TV) – Opatrenia na sprísnenie hypoték prispeli k spomaleniu ich rastu. Ide však len o kozmetickú úpravu, lebo ich nárast je stále dvojciferný v medziročnom porovnaní.

„Stále ide o číslo vyššie ako 13%. Sprísnenie pravidiel poskytovania hypoték k tomu prispelo, no to nebol ich hlavný cieľ. Primárnym cieľom Národnej banky Slovenska (NBS) nebolo zastaviť rast počtu hypoték. Išlo o to, aby boli bezpečnejšie a pripravené aj na ťažšie časy,“ zdôraznil Ovčarik s tým, že pokiaľ rastú úvery v bankách dvojciferným tempom niekoľkonásobne prevyšujúcim rast ekonomiky, z dlhodobého hľadiska to vytvára riziko pre banky aj samotných ľudí.

„Ešte by som nepovedal, že majú problém so splácaním úverov, hoci v niektorých mesiacoch bolo vidieť mierny nárast miery delikvencie pri spotrebných úveroch. V tomto roku mierne vyskočil, nie sú to zásadné problémové úvery. NBS sa snaží myslieť na budúcnosť v dobrých časoch, aby si brali len to, čo dokážu splácať nielen dnes, ale aj v budúcnosti,“ upozornil Ovčarik.

Koncom augusta sa skončilo medzirezortné pripomienkové konanie opatrenia NBS, ktoré sprísni poskytovanie spotrebných úverov od januára 2018. „Vnímam to ako logickú nadväznosť opatrení týkajúcich sa hypoték,“ dodal Ovčarik.