Ktoré udalosti na finančných trhoch v roku 2016 zmenili náš bežný život?
PREHRAŤ

Ktoré udalosti na finančných trhoch v roku 2016 zmenili náš bežný život?

V relácii EKONOMIKA (Tu a teraz) prinášame rozhovor s Mirom Kotovom, portfólio manažérom Allianz Slovenská dôchodková správcovská spoločnosť a.s.

Bratislava 2. januára (TABLET.TV) - „Na finančné trhy zvykneme nahliadať podľa úrokových sadzieb, ktoré ovplyvňujú hypotéky alebo úspory na vkladových účtoch, lebo to sú produkty, ktoré Slováci dlhodobo používajú. Svetové finančné trhy však výrazne ovplyvňujú dôchodky sporiteľov v druhom pilieri. Ak zvážime, že v druhom pilieri má úspory viac ako 1,3 milióna Slovákov, až vtedy pochopíme, ako sa nás globálny vývoj bytostne dotýka“, upozorňuje Miro Kotov, portfólio manažér Allianz Slovenská dôchodková správcovská spoločnosť a.s.

Vývoj na finančných trhoch v roku 2016 najviac ovplyvnil najprv júnový Brexit, neskôr novembrové americké prezidentské voľby. Obe udalosti svojím významom presiahnu rok 2016.

„Brexit prekvapil asi všetkých, snáď najviac jeho politických tvorcov, vzhľadom na neistotu budúcich vzťahov Veľkej Británie a Európskej únie. Nastavovanie nových vzťahov je beh na dlhú trať a ovplyvní finančné trhy v najbližších rokoch,“ hovorí Miro Kotov.

Zvolenie Donalda Trumpa bolo prekvapením nielen pre politológov, ale aj pre finančné trhy. Ak nový americký prezident splní čo i len polovicu z toho, čo sľuboval v predvolebnej kampani, zásadne to ovplyvní vývoj na finančných trhoch v roku 2017. Finančné trhy ovplyvnilo napríklad aj neúspešné talianske referendum, či  rokovania OPECu o cene ropy, ktorá koncom roka 2016 aj vzrástla.

Začiatok roka bol dobrodružný najmä pre akciové trhy, ktoré globálne zaznamenali významný prepad v rozpätí 10 – 15 percent. Stáli za ním obavy z ekonomického vývoja v Číne a prepad ceny ropy, ktorá klesla tak nízko, až to začalo ohrozovať nie len ropné spoločnosti, ale aj štáty, ktorých rozpočty sú na cenu ropy naviazané. Ďalších pár mesiacov bolo relatívne pokojných, akciové trhy začali rásť. Šok prišiel v júni a bol spojený s Brexitom. Trhy sa však relatívne rýchlo zotavili a počas leta stagnovali. Druhý šok prišiel so zvolením Trumpa. V tomto prípade sa trhy spamätali ešte rýchlejšie. Prudké prepady akciových trhov sa v priebehu jedného dňa vrátili späť. Veľmi silný rast ku koncu roka zaznamenal Japonský akciový index, rovnako silný bol záver roka aj pre americké akciové trhy.

S dlhopisovými trhmi súvisia aj úrokové sadzby, ktoré už niekoľko rokov kontinuálne klesajú. Vo väčšine prípadov sú dokonca záporné, ku koncu roka sa to týkalo napríklad výnosov z nemeckých dlhopisov až do splatnosti päť rokov. Rok začal poklesom úrokových sadzieb, zvrat prišiel až po zvolení D. Trumpa, keď úrokové sadzby vzrástli, stále sa však pohybujú vo veľmi nízkych hodnotách blížiacich sa nule.

Z pohľadu sporiteľov v II. pilieri môžeme rok 2016 hodnotiť ako veľmi úspešný, všetky dôchodkové fondy zaznamenali nárast. Budúce dôchodky ťahajú k „dobrým číslam“ najmä akciové fondy. Akciové trhy sa nachádzajú v období dlhodobého rastu, od roku 2009 rastú pomerne rýchlym tempom a dôchodkové fondy zaznamenávajú veľmi dobré výsledky už niekoľko rokov po sebe.

„Sporenie na dôchodok je dlhodobý proces, preto by rozhodnutia sporiteľov nemali vyplývať z momentálnej situácie na finančných trhoch“, pripomína Miro Kotov. Mladí sporitelia by mali mať úspory predovšetkým v akciových fondoch, pretože z dlhodobého hľadiska dosahujú jednoznačne vyššie výnosy. Každý sporiteľ by si mal rozložiť si úspory medzi akciové a dlhopisové fondy a vybrať si sporivú stratégiu na základe veku a dlhodobo ju udržiavať nemennú.