M. ABELOVIČ: Cukor je jednou z mála potravín, kde je Slovensko sebestačné
PREHRAŤ

M. ABELOVIČ: Cukor je jednou z mála potravín, kde je Slovensko sebestačné

Predseda Slovenského cukrovarníckeho spolku Michal Abelovič je hosťom v štúdiu Richarda Kvasňovského.

Bratislava 19. októbra 2017 (TABLET.TV) – Po mlieku zrušila EÚ aj kvóty na cukor. Čaká túto komoditu podobný vývoj, keď najskôr zlacnie a po zrušení prebytočnej výroby, pôjdu ceny rýchlo hore? Aj na túto otázku odpovedal predseda Slovenského cukrovarníckeho spolku Michal Abelovič.

Zrušenie kvót na cukor prišlo v čase, keď je táto komodita veľmi lacná vo svete. Na globálnom trhu jeho ceny klesli o 30% k čomu prispel aj menový vývoj u najväčšieho producenta – Brazílie. „Jeho real sa oslabil k doláru a ten zasa klesol v porovnaní s eurom. EÚ vyprodukuje viac cukru, pretože vysiata plocha cukrovej repy vzrástla o 16%. Tlak na ceny existuje, a preto bude cukor zrejme ešte lacnejší,“ povedal Abelovič, ktorý nevylučuje, že zrušenie kvót na cukor bude mať podobný priebeh ako sa to stalo pri mlieku. „Dôsledkom určite bude, že európsky cukrovarnícky priemysel prejde určitou konsolidáciou a dôjde k zlučovaniu alebo zatváraniu menších neekonomických prevádzok,“ dodal Abelovič.  

V SR sú dva cukrovary. Celý reťazec vrátane pestovateľov cukrovej repy zamestnáva 3 000 ľudí. Podľa Abeloviča bude kľúčové, aby sa zachovala európska podpora pestovania cukrovej repy aj v novom programovacom období po roku 2020. „Najlepšie by bolo, keby ostala formou priamych viazaných platieb na túto plodinu. Na Slovensku máme výrobné kapacity využité naplno a mierny prebytok produkcie cukru. Chceme to zachovať, pretože pri máloktorej potravine na Slovensku sme takto sebestační,“ uzavrel Abelovič.