M. PÁLENÍK: V počte ľudí bez práce sa regionálne rozdiely na Slovensku prehlbujú
PREHRAŤ

M. PÁLENÍK: V počte ľudí bez práce sa regionálne rozdiely na Slovensku prehlbujú

Slovensko dosahuje historické minimá v počte ľudí bez práce. Aktuálne už atakuje 6% hranicu. Cítia to u nás všetky regióny? Aj o tom hovoril Michal Páleník z Inštitútu zamestnanosti.

Podľa Páleníka dobrá správa je, že klesá nezamestnanosť, na druhej strane neklesá v každom okrese  tak, ako by mohla klesať. V okresoch s najvyššou nezamestnanosťou klesá pomalšie ako na západnom Slovensku a nestierajú sa tak ani regionálne rozdiely.

„Vláda na základe zákona určila, ktoré okresy sú najmenej rozvinuté. Podľa  stanoveného vzorca sa to najskôr týkalo dvanástich okresov a nedávno k nim pribudli ďalšie dva okresy. V tomto smere sa regionálne rozdiely neznižujú,“ zdôraznil Páleník, ktorý tvrdí, že okresy na Slovensku môžeme rozdeliť na tri skupiny. Sú výborné okresy, kde je veľmi nízka nezamestnanosť, potom priemerné okresy, kde sa jej miera pohybuje okolo priemeru a potom veľmi zlé okresy, kde je jej miera na úrovni 1,4 až 1,6-násobku priemeru.

„Posledné štvrťroky vidíme, že rastie počet výborných, ale aj veľmi zlých okresov. Preto platí, že počet nezamestnaných rýchlejšie klesá v tých výborných okresoch ako v tých veľmi zlých,“ dodal Páleník.

Miera evidovanej nezamestnanosti v SR v októbri 2017 dosiahla hodnotu 6,14 %. Medzimesačne sa znížila o 0,28 percentuálneho bodu (p. b.), medziročne klesla o 2,94 p. b. Dostala sa tak na najnižšiu úroveň v histórii samostatnosti SR.