R. TURCSÁNYI: Slovensko má veľkú šancu na tranzit čínskych vlakov do EÚ
PREHRAŤ

R. TURCSÁNYI: Slovensko má veľkú šancu na tranzit čínskych vlakov do EÚ

Ako vyzerajú aktuálne slovensko-čínske ekonomické kontakty? Odpovedal Richard Turcsányi z Inštitútu ázijských štúdií.

Premiér Robert Fico deklaruje oteplenie vzťahov s Čínou a priestor na vzájomný hospodársky rozvoj. Ako vyzerajú aktuálne slovensko-čínske ekonomické kontakty? Odpovedal Richard Turcsányi z Inštitútu ázijských štúdií.

Summit Číny a 16 krajín strednej a východnej Európy nič zásadné a prekvapujúce nepriniesol. Z pohľadu Slovenska je najvýznamnejším výsledkom, že čínske vlaky začínajú prichádzať na naše prekladiská. Podľa Turcsányiho môže vyťažiť z dobrej geografickej polohy.

„Čínske vlaky smerujú cez Rusko, Bielorusko do Poľska, kde sa končí širokorozchodná železnica. Tam sa tovar preloží a pokračuje ďalej do západnej Európy. Poľské prekladiská sú však preplnené, chýbajú im kapacity, tak sa diskutuje o alternatívach. My máme prekladiská, kde sú voľné kapacity. Navyše mám dobré napojenie na ďalšiu európsku dopravnú infraštruktúru. Preto máme šancu na úspech,“ zdôraznil Turcsányi, ktorý vidí pozitívny výsledok aj v otváraní trhu pre vývoz slovenských potravín.

„Naša pozícia je taká, že máme kvalitné potraviny, no čínsky certifikačný proces je zdĺhavý a ťažký, viazne to na ich strane. Mali by záujem najmä o víno, či mliečne výrobky. V Číne a vo východnej Ázií nemajú mliekarenskú tradíciu,“ dodal Turcsányi.