S. Pánis: Slovenská ekonomika už rastie nad svoj potenciál
PREHRAŤ

S. Pánis: Slovenská ekonomika už rastie nad svoj potenciál

Ide stále o zdravý rast alebo sa začína ekonomika prehrievať? O tom hovoril analytik J&T banky Stanislav Pánis.

Slovenská ekonomika zrýchľuje tempo rastu. Rýchlo rastú aj mzdy a domáca spotreba. Ide stále o zdravý rast alebo sa začína ekonomika prehrievať? O tom hovoril analytik J&T banky Stanislav Pánis.

Slovenská ekonomika pripomína v súčasnosti dobre trénovaného atléta. V súčasnosti však už rastie nad svoj potenciál. „Máme už určité znaky prehrievania a jedným z nich je rast inflácie, ktorý spôsobil aj rast miezd v ekonomike. Na trhu práce vidno veľké pnutia. Voľných pracovných miest je rekordné množstvo, no vidíme problém s ich obsadzovaním. Tým pádom rastú mzdy, rastie spotrebiteľská dôvera, Slováci sa rýchlo zadlžujú a rastú aj ceny nehnuteľností,“ konštatoval Pánis.

Slovensko by malo v tomto roku rásť viac ako štvorpercentným tempom vďaka vyššiemu čerpaniu eurofondov, projektom v oblasti infraštruktúry a nábehu nových investícií v automobilovom priemysle. Podľa Pánisa v takomto prostredí riziko prehrievania sa ekonomiky zvyšujú aj rekordne nízke úrokové sadzby.

 „Potrebovali by sme výrazne prísnejšiu menovú politiku. Na ňu však máme len malý vplyv, pretože ju určuje Európska centrálna banka. Preto potrebujeme iné opatrenia ako je prísnejšia fiškálna politika a opatrenia na sprísnenie poskytovania úverov. K nim pristúpila NBS už vlani a ďalšie opatrenia chystá v tomto roku,“ zdôraznil Pánis.

Pozrite si reláciu EKONOMIKA Tu a teraz s moderátorom Richardom Kvasňovským.