P. Baláž: Slovenskú ekonomiku by poškodili americké clá na európske autá
PREHRAŤ

P. Baláž: Slovenskú ekonomiku by poškodili americké clá na európske autá

USA uvalili clá na výrobky z Číny, v prípade EÚ ich účinnosť dočasne pozastavila. Vlna ochranárskych opatrení má rukopis amerického prezidenta Donalda Trumpa.

Spúšťa sa globálna obchodná vojna? Odpovedal Peter Baláž z Ekonomickej univerzity v Bratislave.

USA uvaľujú clá, no obchodná vojna nehrozí. „Bol by to zbytočný konflikt bez víťaza. Najsilnejšie ekonomiky musia rokovať, aby sa odstraňovali prekážky a vytvoril sa priestor, aby sa lepšie využívali domáce komparatívne výhody,“ povedal Baláž.

Americké clá na dovoz ocele a hliníka vstúpili do platnosti v piatok 23. marca, pričom na oceľ uvalili USA 25-percentné clo a na hliník clo na úrovni 10 %. Podľa Baláža sa však míňajú účinkom. „Kanada a Mexiko dodávajú vyše štvrtiny ocele, no na nich sa clá nemôžu uplatniť, lebo sú spolu s USA v severoamerickej zóne voľného obchodu. V prípade EÚ sa účinnosť dočasne pozastavila. To sa týka aj ďalších 9 krajín ako je Južná Kórea a Japonsko, čo sú významní americkí spojenci. Opatrenie malo byť zamerané proti Čína, no tá už skôr obrátila tovarové toky inam,“ vysvetlil Baláž.

Hrozba by mohla prísť pre EÚ, pokiaľ by USA uvalilo clo na dovoz ich áut. To by malo podstatný vplyv aj na slovenskú ekonomiku. „Samotná oceľ a jej vývoz do USA nie je pre slovenskú ekonomiku hrozbou, aj keby sa zvýšili clá. Pokiaľ sa však započítajú autá vyrobené na Slovensku, ktoré sa vyvážajú pod nemeckou vlajkou, tak by americké clá znížili slovenské HDP o 0,7%,“ dodal Baláž.

Pozrite si reláciu EKONOMIKA Tu a teraz s moderátorom Richardom Kvasňovským.