V. Vaňo: Britská ekonomika pociťuje negatívne dôsledky brexitu
PREHRAŤ

V. Vaňo: Britská ekonomika pociťuje negatívne dôsledky brexitu

Už o necelý rok by Veľká Británia nemala byť súčasťou EÚ. Podstatné dohody k tomuto rozchodu stále chýbajú.

Ako to ekonomicky ovplyvňuje úniu aj Londýn? Hovoril o tom hlavný ekonóm skupiny CentralNic Vladimír Vaňo.

EÚ a Veľká Británia sa chcú vyhnúť situácii, že by došlo k rozchodu bez obchodnej dohody.  „Dôkazom dôležitosti tejto požiadavky je aktuálna dohoda na 21- mesačnom prechodnom období, keď by boli obchodné vzťahy ešte v rovnakej podobe akoby bola Veľká Británia členom EÚ,“ konštatoval Vaňo s tým, že britská ekonomika pociťuje nepriaznivé dôsledky brexitu. „Brexit citeľne dopadol na stavebníctvo, služby, automobilový priemysel. No treba aj povedať, že Veľká Británia stále ostáva historickou bránou pre čínske a indické investície do EÚ, tie neklesajú aj napriek blížiacemu sa brexitu,“ vysvetlil Vaňo.

Na brexit čiastočne doplatí Londýn a jeho pozícia najvýznamnejšieho finančného centra v EÚ. „To sa už mení. Posilňuje sa už dosť silná pozícia Nemecka vo finančnom sektore. Berlín sa stáva centrom technologických start-upov, fintechov a množstvo bánk presúva väčší dôraz na operácie z Frankfurtu a z Paríža,“ dodal Vaňo.

Oficiálny odchod Veľkej Británie z EÚ je naplánovaný na 29. marca 2019.  Po tomto dátume Británia vstúpi do prechodného obdobia, počas ktorého zostanú v krajine v platnosti všetky pravidlá Únie.

Prechodné obdobie, o ktoré požiadala britská strana, má za cieľ poskytnúť spoločnostiam a občanom zo Spojeného kráľovstva a krajín EÚ právnu istotu a dostatok času na zavedenie opatrení, ktorými sa prispôsobia nastávajúcej situácii. Skončiť by sa malo 31. decembra 2020.