V. Vaňo: Ukončenie záchrany Grécka ukázalo, že Radičovej vláda nemusela padnúť
PREHRAŤ

V. Vaňo: Ukončenie záchrany Grécka ukázalo, že Radičovej vláda nemusela padnúť

Ako je na tom Grécko po drastických ekonomických opatreniach, vysvetľoval ekonóm skupiny CentralNic Vladimír Vaňo.

Grécka dráma sa nateraz skončila. Kolíska európskej demokracie vystúpila zo záchranného programu EÚ, v ktorom bola od roku 2011. Ako je na tom Grécko po drastických ekonomických opatreniach, vysvetľoval ekonóm skupiny CentralNic Vladimír Vaňo.

Po Írsku, Portugalsku a Cypre vystupuje zo záchranného programu EÚ aj Grécko. Doterajší účet za pomoc dosiahol takmer 290 miliárd eur. „Grécko sa postavilo na vlastné nohy a dokáže samé refinancovať svoje potreby. Naďalej však musí plniť prísne kritériá veriteľov, Európskej komisie, Európskej centrálnej banky a Medzinárodného menového fondu. Musí dosahovať primárny prebytok, teda plusové verejné financie po odrátaní nákladov na úroky a splátky dlhov. Koniec záchranného programu tak neznamená koniec drakonickej liečby ekonomiky,“ zdôraznil Vaňo s tým, že záchrana Grécka bol správny krok a ukázala sa, že pád slovenskej vlády pre túto tému v roku 2011 bol zbytočný. „Ak by eurozóna nechal padnúť Grécko, náklady by boli pre členské krajiny nepomerne vyššie ako bola celková pomoc. Eurozóna zachránila svoju reputáciu a predišla omnoho horším dôsledkom a škodám,“ upozornil Vaňo.

Grécka ekonomika sa vrátila k rastu a zlepšuje sa aj jej exportná výkonnosť. Stále však platí, že väčšina jej obyvateľov to tak necíti. „Daňou za opatrenia a vyjdenie z krízy je, že reálne sa grécka ekonomika o viac ako štvrtinu zmenšila v porovnaní s obdobím  pred krízou. Znížila sa síce nezamestnanosť z 28% na 20%, no je to najmä vďaka slabo plateným pracovným miestam na úrovni minimálnej mzdy 580 eur. Ľudia síce majú prácu, pravidelný príjem, no s ním ledva pokrývajú svoje výdavky,“ dodal Vaňo.