D.Šefčík: Situácia na IT trhu je napätá, Slovensku chýba 10,000 odborníkov
PREHRAŤ

D.Šefčík: Situácia na IT trhu je napätá, Slovensku chýba 10,000 odborníkov

Hosťom Richarda Kvasňovského v relácii EKONOMIKA Tu a teraz je riaditeľ pre inovácie spoločnosti Softec David Šefčík.

Informačné technológie sú dôležité pre budúcnosť slovenskej ekonomiky. Na jej vyššiu konkurencieschopnosť potrebuje kvalitných ľudí a inovácie. Máme ich dosť? Odpovedal riaditeľ pre inovácie spoločnosti Softec David Šefčík.

Na Slovensku už dlhodobo chýba 10,000 IT profesionálov, situácia na trhu práce je preto napätá. „Boj o ľudí je veľký, pretože majú množstvo príležitostí na pracovnom trhu naplniť svoje preferencie. Dnes je pre zamestnancov dôležitá sebarealizácia, preto chcú mať prácu, ktorá ich baví a má pre nich pozitívnu motiváciu,“ upozornil Šefčík s tým, že chýbajúci ľudia už limitujú rastový potenciál, ktorý by mohlo Slovensko využiť. „Pre IT sektor sú zaujímaví aj študenti, ktorí neprišli z technických škôl. Škola by mala naučiť človeka logicky rozmýšľať a dať mu myšlienkový rámec, ktorý je relevantný pre IT. Všetko ostatné sa môže naučiť v praxi,“ konštatoval Šefčík.

V IT oblasti sa na Slovensku otvára pre záujemcov množstvo príležitostí. Napriek tomu, že ide o malý trh, nechýbajú na ňom dôležití globálni hráči v oblasti informačných technológií.

„Slovensko je také testovacie laboratórium pre mnohé IT firmy. Využívajú to napríklad banky, telekomunikační operátori. Slováci majú zmysel pre novinky a inovačné riešenia. Môžeme povedať, že sme napríklad svetovou špičkou v oblasti využitia biometrie napríklad pri finančných službách,“ dodal Šefčík.