P.Bálint: S recesiou môže svet počítať najskôr o dva roky
PREHRAŤ

P.Bálint: S recesiou môže svet počítať najskôr o dva roky

Hosťom Richarda Kvasňovského v relácii EKONOMIKA Tu a teraz je partner hedžového fondu Infinity Capital Group Peter Bálint.

Bratislava 7. februára (Tablet.TV) - Eurozóna aj jej ťahúň Nemecko ekonomicky spomaľujú. Najmä obchodná vojna výrazne mieša kartami. Čaká Európu a svet recesia? Aj na to odpovedal partner hedžového fondu Infinity Capital Group Peter Bálint.

 Americká centrálna banka FED postupne zvyšovala úrokové sadzby tak, aby sa ekonomika dostala na dno cyklu v roku 2020. Recesia sa však odkladá minimálne do roku 2021. Americká centrálna banka nateraz nebude zvyšovať úrokové sadzby. „V pozadí je prezident Trump a jeho útoky na FED, ktorý upustil pod zvyšovania úrokových sadzieb a vyčkáva. Vyzerá, že sa americká centrálna banka prikláňa na stranu podpory rastu v ekonomike. Keď sa nástup recesie posunie, zažijeme pravdepodobne najdlhšie ekonomickú expanziu v novodobej histórií,“ povedal Bálint.

Vývoj v USA o niečo neskôr kopíruje aj EÚ. Eurozóna však už začala spomaľovať. Taliansko je v recesií a pravdepodobne aj Nemecko, ktoré zaznamenalo negatívny hospodársky rast v treťom kvartáli minulého roka a podobné očakávania vládnu aj pri výsledkoch z posledných mesiacoch vlaňajška. Nemecko dopláca najmä na obchodnú vojnu medzi USA a Čínou. „Neistota spôsobuje negatívne očakávania podnikateľských subjektov, ktoré sú opatrné, odďaľujú investície a to má negatívny vplyv na ekonomický rast. Dôležité bude, či bude pokračovať obchodná vojna alebo sa hlavní hráči vo svetovom obchode dokážu dohodnúť,“ konštatoval Bálint.

Slovensko nateraz zlé správy obchádzajú. Roky 2017 a 2018 boli pre ekonomiku úspešné a aj v tomto roku sa očakáva rast aspoň na úrovni 4%. Bálint však tvrdí, že je len otázkou času, kedy spomalenie, či recesia zasiahne aj Slovensko. „Problémy v eurozóne s určitým odstupom času pocítime aj my. Pred desaťročím sa prvé znaky krízy objavili v USA v lete 2007, na Slovensku sa naplno prejavila v roku 2009. Nevyhneme sa tomu,“ upozornil Bálint.