P.Bálint: Ceny ropy pôjdu ešte skôr nahor akoby mali stagnovať
PREHRAŤ

P.Bálint: Ceny ropy pôjdu ešte skôr nahor akoby mali stagnovať

Hosťom Richarda Kvasňovského v relácii EKONOMIKA Tu a teraz je manažér hedžového fondu Infinity Capital Group Peter Bálint.

Bratislava 30. apríla (Tablet.TV) - Ceny ropy sú v posledných dňoch ako na hojdačke. V priebehu týždňa o niekoľko percent vzrástli i klesli. Každopádne ropa je drahšia ako vlani. O dôvodoch hovoril Peter Bálint, manažér hedžového fondu Infinity Capital Group.

Svetová ekonomika bude spomaľovať do konca, keď dosiahne dno a opäť začne akcelerovať. Tento vývoj ovplyvní aj ceny ropy, ktoré budú naďalej skôr rásť ako len stagnovať. „Vyšší ekonomický rast prináša automaticky aj vyššie ceny ropy. Spomaľovanie svetovej ekonomiky sa blíži ku koncu a znova začne akcelerovať. Preto ceny ropy budú v najbližších mesiacoch skôr rásť,“ upozornil Bálint.

Tie sa výrazne zvýšili počas posledných týždňov najmä z politických dôvodov. „USA tlačí na zákaz akéhokoľvek exportu iránskej ropy. To sú výpadky na strane ponuky a tie spôsobujú, že ceny ropy môžu raketovo vyletieť nahor v relatívne krátkom čase,“ konštatoval Bálint, podľa ktorého ú za tým aj prekonané názory na trh z ropou, presadzované prezidentom Donaldom Trumpom. „Trump by chcel čo najnižšie ceny, aby ich pocítiť občan a teda volič. Poškodzuje to však americký ropný a ťažobný priemysel, pretože pri nízkych cenách ropy sa investorom neoplatí dávať peniaze do tohto sektora. USA sa v posledných rokoch stali jedným zo svetových lídrov pri exporte ropy a preto potrebujú vysoké a nie nízke ceny,“ dodal Bálint.

Od začiatku roka ceny ropy vzrástli takmer o 40 %. Na jednej strane k tomu prispel program obmedzovania ťažby zo strany OPEC, na druhej sankcie USA voči Iránu a Venezuele. Ku koncu minulého týždňa však ceny klesli, keď americký prezident Trump opätovne vyzval OPEC a najmä jej lídra, Saudskú Arábiu, na zvýšenie ťažby s cieľom vykompenzovať očakávaný výpadok na trhu v dôsledku pritvrdenia sankcií Washingtonu voči Iránu.   


            Cena severomorskej ropnej zmesi Brent s dodávkou v júni dosiahla 71,76 USD (64,36 eura) za barel.