Budú predčasné voľby v roku 2017? Vznikne alternatíva voči Smeru?
PREHRAŤ

Budú predčasné voľby v roku 2017? Vznikne alternatíva voči Smeru?

Sledujte FAKTY A ARGUMENTY s Jurajom Hrabkom a jeho hosťami!

HOSTIA:
Marián LEŠKO a Martin SLOSIARIK

Bratislava 10. januára 2017 (TABLET.TV)

Koalícia po parlamentných voľbách bola vnímaná časťou spoločnosti ako zrada, iná ju akceptovala ako jediné racionálne východisko. Niekoľko mesiacov po voľbách je viditeľné, že hrubá čiara sa vytvára nielen za tzv. maďarskou otázkou, ale aj za myšlienkou vyšetrenia a potrestania korupčných a klientelistických škandálov vlády Smeru v rokoch 2010-2014. Opozícia nie je vnímaná ako reálna alternatíva voči koalícii Smer – SNS – Most-Híd, je fakticky v troskách,  a v kuloároch sa opäť uvažuje o možnosti vzniku ďalšej politickej strany ako alternatívy voči Smeru-SD. Je takýto scenár reálny?

Marián LEŠKO
politický analytik, publicista
V posledných voľbách nejestvovala ponuka, ktorá by týchto ľudí oslovila, preto si vybrali to, čo bolo k dispozícii. Mnohí voliči dali prednosť voľbe protestu. Potenciál novej strany, ktorá by mala dôveryhodnú osobnosť na svojom čele a ktorá by sa nesústreďovala iba na kritiku korupcie, ale by prišla s uceleným konceptom, ktoré veci treba v spoločnosti zmeniť, by dosahoval nad 20 percent.

 

Martin SLOSIARIK 
sociológ, agentúra Focus
"Dopyt po novej strane jestvuje. Ukázali ho aj minulé voľby. Ľudia od štátu očakávajú zmeny v citlivých oblastiach, ako je nezamestnanosť, zdravotníctvo, školstvo. Predovšetkým otázka korupcie v posledných rokoch išla hore medzi problémami a výrazná je nedôvera ľudí voči schopnostiam predstaviteľom štátu transparentne riešiť túto tému. Potenciál takejto strany by mohol byť porovnateľný so stranou Smer - SD.

 

KĽÚČOVÉ OTÁZKY DISKUSIE:
==> Voľby 2016 - skončila sa dominancia Smeru aj fakticky?
==> Kto vo voľbách uspel a kto bol porazený?
==> Dôsledky vzniku štvor(troj)koalície na kľúčové problémy Slovenska – politický režim, ekonomické trendy, právny štát, utečenecká otázka, hrubá čiara za škandálmi uplynulých vlád...
==> Príbeh strany Sieť a Rada Procházku – z „gazdu“ na politické smetisko
==> Situácia v opozícii – Sulík, Matovič, Kollár, Kotleba – Lipšicov odchod z politiky – je opozícia vôbec niečoho schopná?
==> Kotlebovci a ostatné politické strany – je hrozba rastu extrémistických strán reálna?
==> Kauza Bašternák/Kaliňák – môže byť vôbec odvolaný/odídený človek, ktorý vie najviac o korupčno-klientelistickom režime na Slovensku a disponuje informáciami o všetkých kľúčových osobnostiach na Slovensku?
==> Slovensko-maďarské zmierenie – iba na úrovni elít alebo aj spoločenstiev?
==> Utečenecká otázka a Slovensko
==> Ambície a potenciál Andreja Kisku – zopakuje pokus o prezidenta alebo vytvorí alternatívu voči Smeru?
==> Rybníček, Štefunko a podobné projekty – aká je ich šanca a zmysel vôbec...
==> Čo možno čakať v roku 2017? Predčasné voľby – posilnenie extrémistov – stupňovanie politického napätia – konflikt medzi Smerom a SNS - zrod alternatívy...?


MODERÁTOR:
Juraj HRABKO

DRAMATURGIA, PODKLADY:
Róbert KOTIAN