Aký zmysel má ešte zoskupenie V4? Má sa Európa obávať každých ďalších volieb?
PREHRAŤ

Aký zmysel má ešte zoskupenie V4? Má sa Európa obávať každých ďalších volieb?

Sledujte FAKTY A ARGUMENTY s Jurajom Hrabkom a jeho hosťami!

HOSTIA:
Jozef BÁTORA a Radovan GEIST

Bratislava 17. januára 2017 (TABLET.TV)

Brexit, migračná kríza, terorizmus vo Francúzsku a Nemecku, vojna v Sýrii a víťazstvo Donalda Trumpa patrili vlani k najdôležitejším svetovým udalostiam – ani jedna z nich nebola pre Európu pozitívna. V tomto roku pozorovatelia spájajú obavy s voľbami v Nemecku a Francúzsku a obávajú sa dokonca začiatku rozpadu Európskej únie. Môže vo Francúzsku vyhrať Le Penová? Zostane Angela Merkelová nemeckou kancelárkou? Zblíži sa Trump s Putinom a obetuje bezpečnostnú koalíciu s Európou? A je Európa na tieto existenčné problémy pripravená? A čo Slovensko?

Jozef BÁTORA
profesor politológie
"Je otázne, ako sa v tomto roku podarí v Európe zvládnuť polarizáciu medzi otvorenosťou, osvietenosťou a modernizačnými trendmi a na druhej strane uzavretosťou, xenofóbnymi silami a nacionalizmom. V prípade USA sa ukázalo, že došlo k prekvapivému víťazstvu Donalda Trumpa. Ťažko sa dá predpovedať vývoj situácie, môže dôjsť k nepredvídaným udalostiam typu veľkého teroristického útoku, ktorý môže zmeniť nálady verejnosti tesne pred voľbami. Kľúčové sú dve krajiny – Nemecko a Francúzsko. Bez ich vlád, ktoré sú prointegračne nastavené, nie je možná európska integrácia. Ak dôjde k zmene týchto vlád, stačí možno iba jedna, dobehne nás realita a začne sa rozpad európskej integrácie.

Radovan GEIST 
politológ, vydavateľ portálu euractiv.sk
"Pokiaľ ide o globálnu úlohu USA, jestvuje tam istý vnútorný rozpor. Na jednej strane boli USA posledných dvadsať rokov jedinou skutočnou superveľmocou, viedli imperiálnu mocenskú politiku, ktorá niekedy mala ďaleko k hodnotám, ktoré samotné USA hlásali. Na druhej strane boli bezpečnostným garantom pre západnú Európu a aj vďaka tomu držali niektoré iné záujmy mimo nášho územia. Ak sa stratí to prvé, stratí sa aj to druhé. Trumpovo prezidentské obdobie, možno dve, nebude len testom pre USA, ale aj pre Európu. Európski politici často kritizovali USA, a mali na to aj vážne dôvody, ale budú teraz možno nútení žiť vo svete, kde nebudú mať ani to zlé, čo na USA kritizovali, ale ani to, čo od nich akceptovali ako samozrejmé.

KĽÚČOVÉ OTÁZKY DISKUSIE:
==>
Voľby 2016 – skončila sa dominancia Smeru aj fakticky?
==> Rok 2016 – Brexit, migračná kríza, terorizmus vo Francúzsku a Nemecku, vojna v Sýrii a víťazstvo Donalda Trumpa – ako sa podieľal na zmenách svetových globálnych pomerov?
==> Čo možno čakať v roku 2017? Pokračovanie migračnej krízy – ako jej čeliť?
==> Akým svetovým vodcom bude Trump? Zmenia sa USA zásadne? Nastaví nové vzťahy s Putinom?
==> A môže Putin za naše domáce problémy, alebo ich len obratne využíva?
==> Ovládne Francúzsko Le Penová? Môže podobný atentát ako v Nice pred prezidentskými voľbami ovplyvniť ich výsledok?
==> Udrží sa Merkelová? Bude pokračovať v korekcii jej migračného programu?
==> Bude pokračovať okliešťovanie EÚ?
==> Multikulturalizmus vraj zlyhal. Má namále aj liberálna demokracia?

MODERÁTOR:
Juraj HRABKO

DRAMATURGIA, PODKLADY:
Róbert KOTIAN