Nehuckajte ľudí proti ich mestu, odkazuje primátor I. Nesrovnal  do Dúbravky
PREHRAŤ

Nehuckajte ľudí proti ich mestu, odkazuje primátor I. Nesrovnal do Dúbravky

Pozrite si reláciu HLAVNÉ MESTO s primátorom Bratislavy.

Bratislava 13. apríla (TASR) - V súvislosti s výstavbou náhradných nájomných bytov v bratislavskej Dúbravke nie je vecný problém, istej skupine však prekáža verejnoprospešný projekt, ktorý pomôže Bratislavčanom a prinesie rozvoj  lokality Pri kríži. V diskusnej relácii TABLET.TV Hlavné mesto to vyhlásil primátor Bratislavy Ivo Nesrovnal a zároveň vyzval na zastavenie šírenia nenávisti, ktorá „hucká obyvateľov proti vlastnému mestu“.

Nesrovnal pripomenul a zároveň ocenil, že projekt náhradných nájomných bytov sa pripravoval v spolupráci s mestskou časťou a obyvateľmi Dúbravky. „Aj spolu s vedením mestskej časti sa nám podarila zásadná vec, otočiť celý projekt aj v prospech ľudí, ktorí už v danej lokalite bývajú,“ upozornil. Zopakoval, že mesto na základe podnetu obyvateľov investíciou vo výške 600.000 eur zmení neupravenú zelenú plochu na plnohodnotný park a provizórne parkovacie státie na zatrávňovacích dlaždiciach nahradí kvalitné parkovanie so 181 miestami .

Zvýraznil, že mesto sa snaží maximálne vyjsť v ústrety aj v prípade dočasného parkovania počas doby výstavby. “Aj keď doteraz vlastne parkovali na mieste, kde to nebolo oficiálne povolené, len tolerované, chápeme, že potrebujú mať náhradu na zaparkovanie. Preto smffe minulý týždeň dali starostovi mestskej časti ponuku, že  k pôvodným 30 miestam, ktoré sme na dočasné parkovanie vytvorili, pribudne ešte jedna odstavná plocha s ďalšími 70 miestami, to znamená 100 áut bude mať i počas výstavby kde parkovať,“ podčiarkol primátor hlavného mesta.

Celý projekt preto podľa neho nemajú prečo brzdiť vecné problémy. „Sú tam všetky potrebné povolenia, zeleň je vyriešená, trvalé parkovanie je vyriešené a dočasné parkovanie takisto, čaká sa len na súhlas starostu Dúbravky,“ uviedol Nesrovnal.  Uznáva, že  obyvatelia lokality budú pociťovať počas výstavby určitý diskomfort. „Ale veď aj keď prestavujeme či maľujeme byt, robíme to s vedomím, že načas musíme vydržať horšie podmienky, no za to sa budeme mať o niečo krajšie a lepšie. A takto to je aj s lokalitou Pri kríži,“ zdôraznil. „Ľudia budú mať viac zelene, lepšie parkovanie a zaplatí im to mesto,“ pripomenul.

Práve toto však podľa neho niekomu „kole oči“.  Inak si nevie vysvetliť hystériu, ktorá sa okolo projektu v posledných dňoch a týždňoch spustila. „Je zaujímavé, že niekoľko  developérskych projektov v okolí problémom nie je, a tento verejnoprospešný sa má stať symbolom zla... To predsa nie je normálne,“ povedal.  Pýta sa preto, či niekto nezneužíva túto záležitosť na svoju predvolebnú kampaň. „Ak by to však bolo, bolo by to veľmi cynické voči obyvateľom Bratislavy,“ upozornil Nesrovnal poukazujúc na to, že mesto núti k výstavbe náhradných nájomných bytov nielen zákon a hrozba navyšujúcich sa finančných strát v súvislosti s povinnosťou preplácať rozdiel medzi regulovaným a trhovým nájomným za byty v reštituovaných domoch, ale takisto aj morálny záväzok postarať sa o ľudí, ktorí nájomné byty potrebujú. „Nejde iba o nájomníkov v reštituovaných domoch, ale aj tisícky ľudí, ktorí sú v zlej životnej situácii, sociálnej neistote a potrebujú nájomné byty. My sa nemôžeme postaviť voči nim chrbtom, aj oni sú Bratislavčania a ja som primátorom všetkých Bratislavčanov,“ vyhlásil Nesrovnal v TABLET.TV. 

Dodal, že Bratislavu často kritizujú práve pre absenciu možností nájomného bývania. “Ale ako to máme zmeniť, keď proti projektu nájomných bytov sa strhne takýto odpor,“ opýtal sa.

Opätovne preto vyzval, aby tí, ktorí podnecujú nezmyselné vášne, prestali so šírením poloprávd a klamstiev, medzi ktoré najnovšie patrí informácia na sociálnej sieti, že v lokalite Pri kríži bola kedysi kafiléria a oblasť je kontaminovaná. „Absolútny nezmysel,“ ohradil sa Nesrovnal. Uistil, že magistrát bude komunikovať s Dúbravčanmi. “Budeme ich povzbudzovať, aby sa nenechali vtiahnuť do tejto nenávistnej kampane. A budeme ich informovať o krokoch mesta, lebo som sa napríklad pri stretnutí s obyvateľmi z inej ulice dozvedel, že im nikto v mestskej časti nepodal informáciu o možnostiach dočasného parkovania, ktoré sme vytvorili,“ uviedol.

Nesrovnal verí, že celá situácia sa vyrieši vzájomnou dohodou. „Sme jedno mesto a Dúbravka je jeho súčasťou, ktorú chceme rozvíjať. Preto aj v tomto prípade chceme riešiť veci konsenzuálne, no zároveň aj v súlade s literou zákona,“  zdôraznil šéf bratislavskej samosprávy.