ZÁZNAM: TK Slovenskej národnej galérie
PREHRAŤ

ZÁZNAM: TK Slovenskej národnej galérie

Pozrite si záznam.

Bratislava 15. mája (TASR) – V sobotu 20. mája bude na Slovensku 13. ročník populárneho podujatia pre priaznivcov kultúry, umenia aj histórie Noc múzeí a galérií. Celoeurópska aktivita pod záštitou Rady Európy sa koná pri príležitosti Medzinárodného dňa múzeí, ktorý je 18. mája a podujatie zaradili na tretiu májovú sobotu. Jeho koordinátorom podujatia u nás je už tradične Zväz múzeí na Slovensku.
      "Zatiaľ je prihlásených 69 múzeí a galérií, ktoré vo svojom sídle a pobočkách, celkove na 111 miestach, ponúknu špeciálny program. Ich počet sa ešte môže zvýšiť, čo priebežne dopĺňame na internetových stránkach," na dnešnej tlačovej konferencii v Slovenskom národnom múzeu (SNM) povedal podpredsedu zväzu Daniel Hupko.
      Medzi desiatky pravidelných účastníkov podujatia v Bratislave pribudli nové inštitúcie: Dom Quo vadis, Univerzitná knižnica a ďalší objekt petržalského opevnenia Bunker B-S 4 Lány.
      Opäť platí, že jednotné vstupné za dve eurá zakúpené v prvej inštitúcii možno využiť v ostatných navštívených múzeách a galériách. Vstupenka platí aj v špeciálnej doprave. Okrem Bratislavy majú jednotné vstupné v Košiciach a v Banskej Bystrici so Zvolenom, kde je tiež špeciálna doprava, podobne ako v Bratislave, ktorú zabezpečuje Dopravný podnik Bratislava.
      Novinkou tohto ročníka je podpora Bratislavského samosprávneho kraja (BSK) vo forme bezplatnej železničnej a autobusovej dopravy smerom na Pezinsko a Záhorie s niekoľkými zástavkami. "Vhodná dostupnosť je zárukou vyššej návštevnosti. Našou zásluhou sa záujemcovia dostanú do 40 múzejných a galerijných menej známych objektov v regióne. Medzi nimi je habánsky dvor vo Veľkých Levároch, kaštieľ v Budmericiach či Galéria insitného umenia Schaubmarov mlyn v Pezinku," zdôvodnil predseda BSK Pavol Frešo.
      Podľa námestníčky generálneho riaditeľa SNM Gabriely Podušelovej táto vrcholná múzejná inštitúcia zabezpečuje program vo svojich 56 expozíciách od Myjavy po Svidník. Návštevníci sa v sídelnej budove SNM môžu všeličo dozvedieť na prednáškach o gigantických zvieratách, o najvyššom vrchole Mount Evereste očami geológa, o najmenej známom kontinente – Antarktíde. Môžu vyskúšať písmo kaligrafie, zahrať sa na malých archeológov, pozorovať oblohu, spoznávať skameneliny a jarné kvety.
      Okrem množstva iných aktivít pre rôzne vekové kategórie sa v Slovenskej národnej galérii (SNG) možno zapojiť do prvého medzinárodného workshopu. Ten bude s parížskou experimentálnou skupinou les gens d'Uterpan, ktorá po dvoch workshopoch sa s vybranými účastníkmi predstaví v sobotnom programe.
      "Je to jedinečná príležitosť pre tých, ktorí sa neboja verejne pôsobiť a môžu sa po štvrtkovom a piatkovom workshope stať súčasťou umeleckého diela, výsledného performens." uviedla pre TASR Bohdana Hromádková zo SNG.
      Okrem celkovej bratislavskej skladačky a samostatných programov jednotlivých inštitúcií v hlavnom meste je celoslovenský program na oficiálnej stránke www.nocmuzei.sk a na stránke Zväzu múzeí na Slovensku www.zms.sk. Aktuálne informácie sú aj na Facebook stránke www.facebook.com/Noc.muzei.a.galerii.