ZÁZNAM: Dobrovoľná vojenská príprava sa zatraktívni, príspevok za výcvik sa zvýši
PREHRAŤ

ZÁZNAM: Dobrovoľná vojenská príprava sa zatraktívni, príspevok za výcvik sa zvýši

Pozrite si záznam brífingu.

Bratislava 22. februára (TASR) - Zvýšenie finančného príspevku pre dobrovoľných vojakov približne o 200 eur, či skrátenie doby trvania výcviku z 12 na 11 týždňov. To prináša novela zákona o dobrovoľnej vojenskej príprave, ktorú dnes odobrila vláda. Zmeny v zákone vyplynuli z analýzy pilotného projektu, do ktorej bolo zapracované aj jeho hodnotenie z pohľadu prvých úspešných absolventov. Pilotný projekt dobrovoľnej vojenskej prípravy ukončilo 31 absolventov.

„Projekt nedostal žiadnu stopku, ako to bolo nesprávne interpretované. Práve naopak. K novele dobrovoľnej vojenskej prípravy sme pristúpili, pretože ju chceme pre mladých ľudí ešte viac zatraktívniť. A ďalší dobrovoľní vojaci už teda budú cvičiť za lepších podmienok,“ uviedol ešte začiatkom februára minister obrany Peter Gajdoš (nominant SNS) s tým, že základňa výcviku a mobilizačného doplňovania v Martine je plne pripravená.

V rámci pilotného projektu dostávali dobrovoľníci príspevok 2,25 percenta zo sumy životného minima za každý deň. Po novom to bude 3,75 percenta. V súčasnosti je životné minimum na úrovni 198,09 eura na mesiac.

S výcvikom ďalších dobrovoľných vojakov rezort obrany začne ihneď po účinnosti novely zákona, ktorá je navrhovaná na 1. júla 2017. Rezort obrany chce ročne vycvičiť približne 150 dobrovoľných vojakov.

Projekt dobrovoľnej vojenskej prípravy je určený pre ľudí, ktorí chcú absolvovať vojenský výcvik a získať základné vedomosti a zručnosti potrebné pre plnenie úloh ozbrojených síl a krízového manažmentu. V rámci výcviku získa absolvent základné vedomosti a zručnosti napríklad z taktiky, streľby z ručných zbraní, orientácie v teréne, zdravotníckej prípravy, topografickej prípravy. Zároveň tiež dosiahne vyššiu fyzickú a psychickú pripravenosť, sebadisciplínu a lepšie zvládne stresové a záťažové situácie. Počas odborného výcviku získa absolvent vedomosti z jednej z odborností strelec, ženista, odmorovač a spojár.