Inteligentný priechod pre chodcov zníži počet nehôd
PREHRAŤ

Inteligentný priechod pre chodcov zníži počet nehôd

Skúška prototypu je zameraná na zníženie počtu dopravných nehôd, ku ktorým dochádza na cestných križovatkách.

Londýn 11. októbra (TABLET.TV) - Prototyp inteligentných priechodov pre chodcov testujú v štvrti Mitcham v južnom Londýne. Prototyp "Smart Crossing" automaticky rozlišuje vozidlá, chodcov a cyklistov. Využíva technológiu počítačového videnia, ktorá "vidí" presne to, čo sa okolo deje.

Povrch vozovky, ktorý tvorí implantovaný systém LED diód namiesto tradičných pruhov namaľovaných na ceste, prispôsobuje svoje značky a signály v reálnom čase bez zásahu človeka v bezpečnostnej situácii. Ukazuje známe červené a zelené značenie, ktoré orientujú chodcov pri prechádzaní cez cestu a potom v aktuálnom čase vykreslí ich priechod s bielymi čiarami. Objaví sa vtedy, keď môžu chodci bezpečne vstúpiť do vozovky, reaguje na prechádzajúce autá a cyklistov.

Skúška prototypu je zameraná na zníženie počtu dopravných nehôd, ku ktorým dochádza na cestných križovatkách. 22 metrov dlhý a 7 a pol metra široký inteligentný povrch cesty reaguje aj na moderný zvyk chodcov pozerať pri chôdzi do obrazovky smartfónu, čiže pod seba.

LED diódy žiaria jasnými farbami, aby upútali ich pozornosť a sústredili sa na cestu pred nimi. Môže takisto osvetliť väčšiu skupinu chodcov, keby sa dostala do mŕtveho uhla vodiča. Novú technológiu vyvinula poisťovacia spoločnosť DirectLine v Laboratóriu pre výskum dopravy a v spolupráci s urbanistickou spoločnosťou Umbrellium.