ZÁZNAM: M. ŠEFČOVIČ: Musíme lepšie komunikovať, čo všetko sa od vstupu do EÚ zlepšilo
PREHRAŤ

ZÁZNAM: M. ŠEFČOVIČ: Musíme lepšie komunikovať, čo všetko sa od vstupu do EÚ zlepšilo

Pozrite si záznam.

Bratislava 23. októbra (TASR) - Spoločné vyhlásenie troch najvyšších ústavných činiteľov SR k zahraničnej politike Slovenska je veľmi významné aj z hľadiska volebných výsledkov vo viacerých európskych krajinách. Vyhlásil to v pondelok podpredseda Európskej komisie Maroš Šefčovič.

"Je evidentné, že strany s jasným protieurópskym programom dosiahli významné výsledky. Musíme sa z toho poučiť aj na Slovensku a lepšie komunikovať, čo všetko sa počas členstva Slovenska v EÚ zmenilo k lepšiemu," myslí si.

Deklaráciu prezidenta Andreja Kisku, predsedu NR SR Andreja Danka (SNS) a premiéra Roberta Fica (Smer-SD) označil Šefčovič za neprehliadnuteľný signál, ktorý vysiela Slovensko voči svojim partnerom.

Na margo parlamentných volieb v Českej republike povedal, že sú pre neho do istej miery sklamaním. "Nie sú ale až tak veľkým prekvapením, lebo prieskumy verejnej mienky to už naznačovali. Ale veľmi málo pozorovateľov odhadovalo taký prudký pokles ČSSD a tak výrazné výsledky protieurópskych strán. Myslím si, že výsledok volieb potvrdil tamojšie nálady. Pre nás aj iné členské krajiny by to malo byť signálom, že je potrebné o európskych témach diskutovať oveľa intenzívnejšie," dodal Šefčovič.

Traja najvyšší ústavní činitelia v prijatej deklarácii vyhlasujú, že budú spoločne dbať o jasnú a zodpovednú komunikáciu proeurópskej a proatlantickej orientácie SR, a to navonok v zahraničí aj voči občanom SR. Budú tiež podporovať budúcnosť Slovenska v jadre EÚ a kontinuálne prehlbovanie eurozóny. Budú sa zasadzovať za princípy rovnakého zaobchádzania na vnútornom trhu a nediskriminácie spotrebiteľov.

Kiska, Danko a Fico budú podporovať aj "silný a múdry rozpočet EÚ", presadzovať kroky posilňujúce bezpečnosť našich občanov a podporovať plnenie našich spojeneckých záväzkov, ktorých súčasťou je dosiahnutie obranných výdavkov na úrovni 1,6 percenta HDP do roku 2020.