ZÁZNAM: TK Ministerstva hospodárstva
PREHRAŤ

ZÁZNAM: TK Ministerstva hospodárstva

Pozrite si záznam.

TK Ministerstva hospodárstva

Bratislava 11. januára (TASR) - Prioritami Ministerstva hospodárstva (MH) SR v roku 2018 bude v oblasti energetiky najmä reforma podpory obnoviteľných zdrojov energie (OZE) a reforma tarify za prevádzkovanie systému (TPS). Uviedol to vo štvrtok na tlačovej konferencii šéf MH SR Peter Žiga (Smer-SD), za účasti rezortných štátnych tajomníkov Rastislava Chovanca a Vojtecha Ferencza.

Podpora OZE bude mať podľa Žigu dve novinky. "Chceli by sme urobiť tzv. centralizáciu výkupu elektriny prostredníctvom jednotného výkupcu. Dodnes vykupujú elektrinu z OZE distribučné spoločnosti, ZSE, SSE, VSE. Toto by sme chceli zmeniť, od roku 2019 by mal byť jeden výkupca, čo bude jednoduchšie aj administratívne a bude väčší poriadok na trhu,"avizoval.

Ďalšou novinkou v energetike podľa neho bude zavedenie inštitútu tzv. lokálneho zdroja."Ak doteraz vyrábal podnikateľ elektrinu z OZE, napríklad zo slnka, dodával ju do distribučnej spoločnosti, aby ju následne od nej kúpil pre svoje potreby," poznamenal.

Nová legislatíva ohľadom OZE by podľa Žigu mala byť pripravená tak, aby nezaťažila koncové ceny elektriny pre odberateľov. "Chceme zachovať všetky práva pre existujúcich výrobcov, pričom pre nové zariadenia, ktoré budú inštalované v tomto a ďalších rokoch už budú formy podpory obmedzené," avizoval. Noví výrobcovia z OZE tak podľa neho budú viac vystavení trhovým podmienkam.

Žiga zároveň avizoval, že rezort hospodárstva plánuje reformovať TPS tak, aby prišlo k zníženiu koncových cien elektriny pre podnikateľov. "My chceme znížiť koncovú cenu hlavne pre podnikateľov. Konštatujeme, že podnikatelia majú vyššiu cenu elektrickej energie ako v susedných krajinách. Na toto sa chceme (pri podpore) zamerať, hovoríme o sume 80 až 100 miliónov eur, ktoré budeme potrebovať nájsť v rámci štátneho rozpočtu alebo iných zdrojov," povedal. Podpora ohľadom TPS sa podľa neho bude týkať asi 200 podnikateľských subjektov, ktoré majú energeticky náročnejšie výroby.

V oblasti investícií má v tomto roku záujem investovať na Slovensku asi stovka investorov, z toho asi dve tretiny na východnom alebo strednom Slovensku. "Prípadná podpora investícií na západe SR bude možná, len ak budú investori investovať do vyššej pridanej hodnoty, či do výskumu a vývoja," poznamenal.

Podnikateľské prostredie plánuje rezort hospodárstva v tomto roku ďalej zlepšovať prijatím nových opatrení. "Nový balíček bude predstavený v prvom kvartáli 2018, bude sa týkať bežných vecí, ktoré podnikateľov trápia," avizoval minister. V najbližšom období sa má podľa neho prerokovať na zasadnutí vlády stratégia lepšej regulácie pri tvorbe legislatívy RIA 2030.