ZÁZNAM: TK ministerky pôdohospodársva G. Matečnej
PREHRAŤ

ZÁZNAM: TK ministerky pôdohospodársva G. Matečnej

Pozrite si záznam.

Bratislava 17. októbra (TASR) – Plesnivé cestoviny či vajíčka alebo zamrazený chlieb, ktorý predajňa rozmrazí a predáva ako čerstvý – aj s takýmito pochybeniami sa stretli kontrolóri v slovenských obchodoch. Celkovo však inšpektori za osem mesiacov tohto roka spravili viac ako 32.000 kontrol, ktoré ukázali pozitívny trend poklesu nedostatkov v celom potravinovom reťazci. Čiže od prvovýrobcov cez spracovateľov, prepravcov, až po skladovanie a predaj potravín.

"Dobrou správou je, že situácia sa zlepšuje. Počet nájdených nedostatkov stále klesá prakticky vo všetkých článkoch potravinového reťazca," zhodnotila na dnešnej tlačovej konferencii v Bratislave ministerka pôdohospodárstva a rozvoja vidieka (MPRV) SR Gabriela Matečná.

Ale asi tou najlepšou správou podľa jej slov je, že počet nájdených nedostatkov je najnižší u slovenských prvovýrobcov. "To znamená, že kvalita potravín, bezpečnosť a hygienické podmienky sú najlepšie u slovenských výrobcov," dodala Matečná.

Ministerka tiež ocenila aktivitu spotrebiteľov, ktorí dávajú množstvo podnetov na Štátnu veterinárnu a potravinovú správu (ŠVPS) SR. Tá na základe takýchto podnetov musí podľa zákona vykonať kontroly."Spotrebiteľ hrá v celom potravinovom reťazci kľúčovú úlohu," zdôraznila šéfka agrorezortu.

Inšpektori ŠVPS SR teda spravili od 1. januára do konca augusta tohto roka celkovo 32.689 kontrol v celom potravinovom reťazci. S jedným alebo viac nedostatkami bolo ukončených 3264 kontrol, čo predstavovalo 9,98 %. Podľa ústredného riaditeľa veterinárnej a potravinovej správy Jozefa Bíreša je to zlepšenie oproti rovnakému obdobiu minulého roka o približne 2 %.

Najmenší podiel nedostatkov inšpektori zistili u prvovýrobcov, a to 0,25 % a tiež u distribútorov a dopravcov, kde to bolo 0,7 %. Naopak, najvyššia porušenosť, približne 80 % je v obchode. "Stále toto analyzujeme a hľadáme dôvody, prečo je tomu tak,“ opísal Bíreš.

Viac čítajte tu