ZÁZNAM: TK ministerky pôdohospodárstva a rozvoja vidieka SR Gabriely Matečnej
PREHRAŤ

ZÁZNAM: TK ministerky pôdohospodárstva a rozvoja vidieka SR Gabriely Matečnej

Pozrite si záznam.

Bratislava 9. augusta (TASR) - Africký mor ošípaných (AMO) atakuje územie Slovenskej republiky, realizujú sa však už mimoriadne opatrenia. Informovala o tom dnes na brífingu šéfka Ministerstva pôdohospodárstva a rozvoja vidieka (MPRV) SR Gabriela Matečná (nominantka SNS), za účasti ústredného riaditeľa Štátnej veterinárnej a potravinovej správy (ŠVPS) SR Jozefa Bíreša.

AMO je podľa nej už v Českej republike, Poľsku i na Ukrajine. MPRV už realizuje mimoriadne opatrenia, pričom vyzýva všetkých farmárov, chovateľov, spotrebiteľov k dodržiavaniu odporúčaní. Agrorezort žiada verejnosť, aby v prípade väčších akcií v prírode obmedzili nosenie vlastnej stravy a uprednostnili tepelne upravené jedlo od organizátora, pretože AMO sa šíri na potrave i oblečení.

"Musím povedať a konštatovať, že realizujeme dosť vážne a mimoriadne opatrenia. Riziko zvlečenia (ochorenia) je však veľké, pretože prenos robia migrujúci diviaci. Chcela by som preto poprosiť chovateľov, ale aj verejnosť, aby dodržiavali všetky pokyny Štátnej veterinárnej a potravinovej správy," zdôraznila Matečná. 

Podľa MPRV sa na Slovensku AMO doposiaľ nikdy nevyskytol. Doteraz bol potvrdený v Poľsku, na Ukrajine a v pobaltských krajinách. Vážna situácia však už nastala aj v Českej republike, v Zlínskom kraji, ktorý susedí priamo so Slovenskom. Najväčším nebezpečenstvom rozšírenia AMO na územie SR predstavuje migrácia infikovaných diviakov.