ZÁZNAM: Učiteľom sa od septembra zvýšia platy o šesť percent
PREHRAŤ

ZÁZNAM: Učiteľom sa od septembra zvýšia platy o šesť percent

Pozrite si záznam.

Bratislava 24. júla (TASR) – Učitelia v regionálnom a vysokom školstve si od septembra prilepšia. Vláda im na dnešnom rokovaní odsúhlasila zvýšenie tarifných platov o šesť percent od 1. septembra tohto roka. Ďalšie zvýšenie platov o šesť percent bude podľa znenia kompromisnej dohody aj v septembri 2018 a 2019. Programové vyhlásenie vlády garantuje zvyšovanie platov aj v roku 2020.

"Dnešné schválenie nariadenia vlády na zvýšenie tarifných platov učiteľov dokazuje, že Slovenská národná strana plní svoj prísľub zvyšovania atraktivity a ohodnotenia učiteľského povolania. Máme za sebou veľmi zložité a dlhé rokovania s odborármi a so ZMOS-om a som rád, že po poslednom rokovaní v piatok sme dospeli aj k súhlasu odborárov s kompromisným návrhom," uviedol po rokovaní vlády minister školstva Peter Plavčan (nominant SNS). Ako dodal, popri garantovanom zvyšovaní platov z programového vyhlásenia vlády a týmito dodatočnými šiestimi percentami ide v celkovom súčte o zvýšenie platov na úrovni približne 39 percent.

Pedagogickým a odborným zamestnancom regionálneho školstva, ako aj vysokoškolským pedagógom, sa platy zvyšovali v januári 2016, a to o štyri percentá, ďalšie navýšenie bolo o šesť percent od 1. septembra 2016. Rast platov o šesť percent je garantovaný v Programovom vyhlásení vlády SR aj v rokoch 2018, 2019 a 2020. Minister chcel okrem toho zabezpečiť, aby sa platy v regionálnom a vysokom školstve zvýšili aj nad rámec Programového vyhlásenia vlády SR - o šesť percent aj v septembri 2017. Dohodu však bolo potrebné nájsť aj so ZMOS-om, nakoľko zriaďovanie a teda aj financovanie materských škôl, centier voľného času, školských klubov detí či základných umeleckých škôl je v originálnej kompetencii obcí. Z dohody vyplýva, že potrebné finančné prostriedky na zvýšenie platov v originálnych kompetenciách uhradia obce z vlastných zdrojov. Ostatné financie vyčlení priamo ministerstvo.

Zvyšovanie platov učiteľov vníma predseda Odborového zväzu pracovníkov školstva a vedy na Slovensku Pavel Ondek pozitívne. "O ďalších navýšeniach pre roky 2018, 2019 a 2020 nás zrejme čakajú rokovania, ktoré môžu vyústiť do podpisu memoranda," uviedol pre TASR Ondek.