PROCHÁZKA: Slováci vo Veľkej Británii sa môžu stať obeťou referenda
PREHRAŤ

PROCHÁZKA: Slováci vo Veľkej Británii sa môžu stať obeťou referenda

Rozhodnutie britských voličov politicky oslabilo EÚ aj Veľkú Britániu. Ale schopnosťou politikov by malo byť premeniť krízu na príležitosť, povedal líder #Siete R. Procházka.
Bratislava 6. júna (Teraz.sk) – Rozhodnutie Nigela Faragea odstúpiť z postu predsedu Strany nezávislosti Spojeného kráľovstva (UKIP) je jeho vecou, problémom však ostáva jeho predreferendová politika postavená aj na zášti a nevraživosti voči Slovákom vo Veľkej Británii. „Veľkou témou referenda bola migrácia stredo- a východeurópanov na britské ostrovy. Môže sa stať, že práve Slováci, Poliaci a ďalší budú v nejakom rozsahu obeťami toho rozhodnutia a je úlohou vlády tomu v čo najväčšom rozsahu predísť,“ povedal na margo hlasovania Britov o vystúpení z Európskej únie (EÚ) predseda #Siete Radoslav Procházka.

Hoci je referendum vnútornou záležitosťou Veľkej Británie a proces vystúpenia môže de iure iniciovať iba hlasovanie parlamentu, tieň hlasovania britských voličov bude podľa Procházku v nasledujúcom polroku, čase slovenského predsedníctva v Rade Európskej únie, celkom určite definovať témy diskusií európskych politikov. „Bez ohľadu na to, či britský parlament schváli vystúpenie z Európskej únie a príde formálna žiadosť o vystúpenie z Európskej únie,“ upozornil Procházka.

Viac čítajte tu.