MATEČNÁ: Chceme podporiť slovenské potraviny, chrániť pôdu a farmárov
PREHRAŤ

MATEČNÁ: Chceme podporiť slovenské potraviny, chrániť pôdu a farmárov

Nadnárodné spoločnosti mlčia o tom, prečo je ten istý výrobok, za rovnakú cenu a v takmer totožnom obale, kvalitnejší v Rakúsku ako na Slovensku, hovorí ministerka pôdohospodárstva v TABLET.TV.

Bratislava 23. decembra (Teraz.sk) – Ochrana pôdy pred špekulatívnymi nákupmi zo zahraničia, pomoc malým a mladým začínajúcim farmárom, transparentnosť čerpania európskych zdrojov a podpora predaja zdravých a čerstvých slovenských potravín. To sú ciele, ktoré sa v tomto roku snažilo napĺňať ministerstvo pôdohospodárstva a rozvoja vidieka a v roku 2017 v tom chce pokračovať.

„Rezort musí ísť v režime transparentnosti, to je zásadná vec. Druhou veľkou témou, ktorú nevieme urobiť za jeden deň, je Národný potravinový katalóg. Budeme ho budovať celý budúci rok. A ďalšou témou je vytvorenie rizikového fondu. Poľnohospodárstvo je práca pod holým nebom, nikdy neviete, ako počasie vypáli. Rizikový fond by mal slúžiť na to, aby sme vedeli regulovať výkyvy počasia,“ povedala v TABLET.TV ministerka Gabriela Matečná (nom. SNS).

Rezort reaguje aj na praktické výzvy slovenských spotrebiteľov, napríklad na otázku, prečo sa množstvo výrobkov predáva napríklad v Rakúsku vo vyššej kvalite ako u nás, keď cena je rovnaká. „Obchodníci a spracovatelia veľkých nadnárodných spoločností by o tom vedeli rozprávať, ale mlčia. Tak sme museli zobrať opraty do svojich rúk. Z nových členských krajín, v spolupráci s Českou republikou, možno s Rumunskom a Bulharskom hovoríme o tzv. dvojitej kvalite potravín,“ hovorí ministerka.

„Tá istá potravina, ktorá má vizuálne rovnaký obal, nemá totožný obsah. Mám na mysli niektoré koreniny, kávy, sladené nápoje, cukrovinky. V západných krajinách sú sladené normálne cukrom, u nás izoglukózou. Gramáže čaju – obsah toho malého nálevového sáčku je v niektorých prípadoch v Rakúsku väčší, objemnejší ako na Slovensku, za tú istú cenu,“ dodala.

Celú správu nájdete tu.