MATEČNÁ: Kvalitnejšie nemecké potraviny boli aj lacnejšie ako v Česku
PREHRAŤ

MATEČNÁ: Kvalitnejšie nemecké potraviny boli aj lacnejšie ako v Česku

Nie je možné, že poľnohospodár, ktorý je na konci, ale zároveň aj na začiatku, lebo potravinu vyrába, je na chvoste s veľkosťou marže, povedala v TABLET.TV ministerka pôdohospodárstva G. Matečná.

Bratislava 17. marca (Teraz.sk) – Slovenské testovanie kvality rovnakých výrobkov predávaných u nás a v susednom Rakúsku bolo reprezentatívne z hľadiska typológie testovaných produktov, nezaoberalo sa však otázkou ich ceny. Podobné testy však robila aj Česká republika, ktorá porovnávala svoj a nemecký trh a súčasťou tohto prieskumu boli aj ceny. „K cenám môžem povedať príklad môjho českého náprotivka, pána Mariana Jurečku. Robili podobné testovanie a dokonca zistili, že obsah bol rozdielny a cena u toho menej kvalitného výrobku bola dokonca vyššia. Teda ho napríklad v Českej republike predávali za viac ako v susednom Nemecku,“ povedala v TABLET.TV ministerka pôdohospodárstva Gabriela Matečná (nom. SNS).

Práve jej rezort na základe porovnávania výrobkov predávaných na slovenskej a rakúskej strane hranice konštatoval, že v prípade polovice z 22 testovaných produktov prieskum ukázal vyššiu kvalitu v Rakúsku. „Podnetov bolo niekoľko. Bratislavčania o tom šepkali, bola to pravda, ktorá bola u spotrebiteľov známa. Nakoniec, aj keď som sama kúpila v Rakúsku niektorý výrobok, tak som videla, že chuť je iná. A nie je to len v oblasti potravinárskych výrobkov, ale aj drogériového tovaru,“ povedala Matečná.

Viac čítajte tu.